Nye merkeregler for sukker og fett i Brasil

Det er nå et år siden vi hadde vår workshop for rundt 100 personer fra 40 næringsmiddelprodusenter i Porto Alegre. Tema den gang var nye merkeregler, nye avgifter for produkter med høyt sukkerinnhold, og hvordan kunstige søtstoffer påvirket miljøet. Iskremprodusentforeningen i regionen sto bak arrangementet og sorze4 var invitert foredragsholder.

Mange produsenter håpet kanskje at advarsel om høyt sukkerinnhold, og høyt fettinnhold kunne forsvinne i en liten tekst på baksiden, men som vår foredragsholder sa for 1 år siden, det skulle være stort og godt synlig på fremsiden av innpakningen

ALTO EM AÇÚCAR – GORDURA SATURADA

Høyt innhold av sukker – Høyt innhold av mettet fett.

Med den nye regelen for produktmerking skal en ispinne merkes som Nutiretto vist til venstre.

Tydeligvis har dette en innvirkning i forhold til hva forbrukere kjøper og hva de unngår. Uansett kan kanskje noen mene at land som Norge snakker mye om å kutte i sukker og fett, men politikerne ser ikke ut til å gjøre mye med det. De tror kanskje at litt ekstra avgift vil gjøre forbrukere mer bevisst problemet, men mye tyder på at produkter heller bør merkes bedre, for det ser i alle fall ut til å gjøre en forskjell i andre land som Brasil.

Iskrembase fra sorze4 

Mange iskremprodusenter bruker kunstig søtninger og sukkeralkoholer (polyoler). I Brasil er det mange forbrukere som styrer unna kunstig søtning og polyoler gir andre utfordringer som mageknip og tarmgass hos den som spiser den.

Noen er overfølsomme for sukkeralkoholer og kan ikke spise produkter som har mye av det. 

Sukker gir struktur til iskrem og tar man ut sukker må man ha et alternativ som for de fleste da er sukkeralkoholer, men i motsetning til andre løsninger behøver ikke vi sukkeralkoholene for søtningens skyld da JustSweet løser det problemet og da vil man bruke mye mindre av sukkeralkoholer som kan være plagsomme for de fleste.

Merkereglene gjelder alle produkter

 Ikke bare iskrem, men også slikt som yoghurt, søtede melkeprodukter, brus, sjokolade, syltetøy…

Derfor kjøper noen næringsmiddelprodusenter, som f.eks. Petry, og erstatter mye mer sukker enn myndighetenes krav for å slippe ny merking og nye avgifter. De erstattet alt tilsatt sukker i syltetøy med JustSweet.

Petry selger sine produkter i mer enn 5.000 butikker i Brasil og eksporterer fra Brasil.

 

 

 

Discover more from sorze4.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top