Vi tar en pause i vår handel med Brasil

Det vil ikke bare være vi som importerer kaffe fra Brasil, og eksporterer norske produkter dit som vil merke konsekvensene som har oppstått etter valget i Brasil. Stor misnøye og mistanke om valgfusk har ført til store demonstrasjoner og aksjoner i Brasil, noe som vil ha direkte innvirkning for norske selskaper som benytter brasilianske råvarer.

Stopp i handel med Brasil de neste 3 månedene.

Uavhengig av hva man måtte mene om gjennomføringen av det brasilianske valget så må man være realistisk. Å planlegge eksport til Brasil nå når lokale matprodusenter, matleverandører og transporten muligens kan gå til streik kan bli et tapsprosjekt. Å betale for varer som ikke kan eksporteres ut fra Brasil stiller i samme kategori.

I realiteten er ikke dette nødvendigvis et frivillig valg. Andre vil nok se at valget blir tatt for dem, så for å unngå det vil vi ikke ha samme fokus på Brasil de neste månedene.

For oss betyr det en nedgang i varekjøp på ca. 4,5 millioner i denne perioden.

Blokkerte havner sender kaffeprisen opp 1 % hver dag!

Kaffepriser 16.11 til 23.11.2022

Pris på kaffe påvirkes mye av avlingene i Brasil og prisene på Arabica bønner hadde gått ned med ca. 25 % de siste 6 månedene, mye på grunn av gode avlinger i Brasil.

Nå kan det se ut til at frykten for blokkerte havner kan sende prisen opp og de siste dagene har prisen vist en rask stigning med ca. 1 % oppgang hver dag.

Prisen på norske dagligvarer vil også påvirkes

Til norsk landbruk og lakseoppdrett importeres mye soya. Foreløpig tilsynelatende ingen betydelig stigning i prisene på soya, appelsinjuice, og andre råvarer som importeres fra Brasil. Det skyldes nok mest gode avlinger, men også her vil det oppstå et problem hvis det blir utfordringer relatert til transport. Til og med produsentenes vilje til å levere kan bli et problem.

Dette vil kunne påvirke prisen på:

  • Melk og andre meieriprodukter
  • Norsk kjøtt
  • Norsk oppdrettsfisk som laks og ørret.

Vi håper på det beste for Brasil og at de finner ut av det som gjør folket misfornøyd!

Scroll to Top