JustSweet registrert som varemerke også i Brasil
12. november 2022
Kunstige søtningsmidler øker risikoen for kreft
22. november 2022
Vis alle

For mye salt kan øke stressnivået

En nylig studie fant at å spise mye salt kan øke stressnivået.

Forskere oppdaget at et høyt salt diett økte nivåene av et stresshormon med 75% i museforsøk.

Voksne bør ikke konsumere mer enn seks gram salt per dag, men de fleste bruker rundt ni gram.

Dette kan føre til høyt blodtrykk, noe som øker risikoen for vaskulær demens, hjerteinfarkt og slag.

Forskere fra University of Edinburgh brukte mus, som vanligvis bruker svært lite salt, for å undersøke hvordan høyt saltforbruk påvirker menneskelig atferd. De ble matet med en diett med høyt salt innhold for å etterligne menneskelig saltinntak.

De oppdaget at ikke bare økte hvilestresshormonnivået, men musens hormonrespons på miljøstress var dobbelt så sterk som hos mus som ble matet med et normalt kosthold.

Saltforbruket økte aktiveringen av gener i hjernen som produserer proteiner som regulerer hvordan kroppen reagerer på stress.

Ifølge eksperter bør funnene føre til en revurdering av kostholdsråd for saltforbruk, samt produsentens innsats for å redusere saltinnholdet i bearbeidede matvarer.

Vi er hva vi spiser, og å forstå hvordan saltrik mat endrer vår mentale helse er et viktig skritt for å forbedre følelsen av velvære. Vi vet at å spise for mye salt skader vårt hjerte, blodårer og nyrer. Denne studien forteller oss nå at høyt salt i maten vår også endrer måten hjernen vår håndterer stress på.

Professor Matthew BaileyProfessor i nyrefysiologi ved University of Edinburghs senter for kardiovaskulær vitenskap

 

Lenke:

University of Edinburgh:  An excess of salty food seasons the body with stress https://www.ed.ac.uk/news/2022/an-excess-of-salty-food-seasons-the-body-with-stre

 

Comments are closed.

×
Hopp til verktøylinje