Studie hevder folk som bruker kunstige søtningsmidler er mer sannsynlig å lide av depresjon

En artikkel i Mail Online handler om en studie som antyder at kunstige søtstoffer og ultra-prosessert mat kan føre til depresjon. Studien evaluerte kostholdet til over 30 000 hvite, middelaldrende kvinner, hvorav rundt 7 000 hadde klinisk depresjon.

Forskere ved Harvard University og Mass General Brigham Hospital i Massachusetts fant en sammenheng mellom høyere inntak av ultra-prosessert mat, som korn, snacks og ferdigmat, og depresjon. De fant også en sammenheng mellom kunstige søtstoffer, som aspartam, og depresjon. De spekulerte i at disse stoffene kunne påvirke hjernen på en negativ måte.

Artikkelen presenterer noen interessante funn om mulig effekt av kunstige søtstoffer og ultra-prosessert mat på mental helse. Men artikkelen kan ha noen begrensninger, som at den bare inkluderte kvinner, de fleste var hvite, og at det kan være andre faktorer som bidrar til depresjon. Derfor er det kanskje ikke nok bevis for å si at disse matvarene forårsaker depresjon, selv om den indikerer en sannsynlighet for det, for hvite kvinner.

Forskningsrapporten ble publisert på JAMA Network.

Scroll to Top