Propolis i behandling av pasienter med coronavirus

OBS! Informasjonen på denne nettsiden er IKKE ment å diagnostisere, behandle, kurere eller forebygge noen sykdom eller tilstand.

En undersøkelse utført av USP (University of São Paulo) viser at bruk av propolis i behandling av pasienter smittet med coronavirus kan bidra til å redusere sykehusoppholdet.

Studien “Effektivitet av propolis som en adjuverende behandling for innlagte pasienter med COVID-19: en randomisert kontrollert klinisk studie”, i samarbeid med Apis Flora, evaluerte 124 personer innlagt på São Rafael sykehus i Salvador.

Alle pasienter fikk standardbehandling, og 40 personer fikk 400 mg propolis per dag; 42 fikk 800 mg / dag propolis; og 42 mottok ikke propolis. Gruppene som ikke fikk propolis ble innlagt på sykehus i 12 dager, mens hos pasienter der stoffet ble administrert oralt, var gjennomsnittlig sykehusopphold seks til syv dager.

I følge UOL-portalen er studien ennå ikke gjennomgått eller publisert. Videre forskning med et større antall mennesker og andre vitenskapelige metoder må gjøres for å bevise dette.

Forskerne mener at reduksjonen i sykehusopphold skyldtes det faktum at propolis kan forstyrre et protein som er involvert i prosessen med å komme inn og spre viruset i kroppen, samt i forankringen av viruset i proteinet som hjelper dets inntreden i celler.

Studien fant også en lavere forekomst av nyreskade blant pasienter som tok 800 mg daglig. Kontrollgruppen viste 23,8% av skadene, mot 4% blant de som fikk den høyeste dosen propolis. Nyreskade kan være en risikofaktor for de som er smittet med viruset som forårsaker Covid-19.

Forskningen registrerte ikke negative hendelser og skulle utvides i en dobbeltblind klinisk studie med involvering av et større antall pasienter.

Til tross for resultatene er det ingen vitenskapelige bevis for at det daglige forbruket av propolis forhindrer sykdommen. Den beste behandlingen for coronavirus gjenstår for å unngå trengsel og opprettholde sosial avstand, bruke masker, hele tiden rense hendene og unngå å berøre nese, munn og øyne hvis hendene ikke er rene.

Scroll to Top