Påvirker sukker tarmbakteriens mangfold?

Hvordan kan overdreven bruk av sukker påvirke tarmmikrobiomet?

Sukker er en god energikilde, men kan forårsake flere helseproblemer. Overdreven forbruk av sukker kan føre til fedme og andre kroniske sykdommer. Det påvirker også tarmmikrobiotaen ved å endre pH-nivået i magen og forårsake ubalanse i mikrobiomdiversiteten.

Mange mennesker, forskere og journalister har nylig snakket om effekten av kunstige søtningsmidler på tarmmikrobiomet, men har kanskje glemt at sukker også kan forårsake bivirkninger i tarmen hvis du overdriver bruken.

 

Denne artikkelen diskuterer hvordan sukker påvirker tarmmikrobiomet ditt – og hvordan du kan opprettholde en sunn tarmbakteriebalanse selv om du elsker søte godbiter.

Hva er tarmmikrobiomet?

Vi har visse bakterier i tarmen vår som kalles probiotika som gjærer fiber til kortkjedede fettsyrer som mater cellene som fôrer tarmene våre (tarmen vår).

Disse cellene er en del av vårt immunsystem; de bidrar til å bekjempe infeksjoner fra skadelige bakterier som E. Coli eller Salmonella enteritidis. Noen studier viser at mindre mangfold i disse sunne bakteriene kan øke følsomheten for autoimmune sykdommer som revmatoid artritt eller inflammatorisk tarmsykdom (Satokari, 2020).

Hvordan påvirker sukker tarmbakteriemangfoldet?

I henhold til MDPI-forskningsjournalen kan overdreven forbruk av sukker forårsake lav magesyre. Dette kan føre til bakteriell overvekst, noe som forårsaker betennelse og andre problemer.

Hvordan skjer dette? Bakteriene som lever i tarmene våre trenger mat for å vokse og trives.

Så, hva er greia med sukker? Studier viser at dietter med høyt sukker kan redusere mangfoldet i tarmmikrobiomet. Mangfold er viktig for helsen, og det kan gjenopprettes av probiotika (eller prebiotika) og et rent kosthold (Garcia et al., 2022).

Et kosthold med høyt sukkerinnhold kan endre tarmmikrobiomet på 12 uker

Ved å bruke et høyt sukker diett i 12 uker, fant forskerne at mikrobiomet opplevde endringer i mangfold og sammensetning. Mangfold er antall forskjellige typer bakterier som er tilstede i et miljø, mens sammensetning refererer til hvor mye hver type står for (Noble, 2016).

Et kosthold med høyt sukker kan forårsake betennelse

Sukker kan forårsake betennelse. Når du spiser mat, bryter kroppen din den ned i enkle sukkerarter som absorberes i blodet. Noen av disse sukkerene brukes umiddelbart av celler for energi, mens andre lagres i fett- og leverceller og senere returneres til blodet som glukose når det trengs.

Enkelte individer kan være mer utsatt enn andre for å utvikle disse forholdene på grunn av deres genetikk eller andre risikofaktorer (for eksempel å være overvektig). Likevel tyder nye bevis på at tarmbakterier også kan spille en viktig rolle (Arnone, 2021).

Sukker kan påvirke mangfoldet av tarmbakteriene dine

Sukker kan også påvirke mangfoldet av tarmbakteriene dine.

I en studie publisert i Nature Magazine, fant forskerne at rotter matet en høy mengde sukker hadde færre typer tarmbakterier enn de som ble matet lave mengder. Dette skyldes at sukker forårsaker en økning i gjæring i tyktarmen, noe som reduserer kapasiteten til å absorbere næringsstoffer fra mat og fører til problemer med næringsopptak og metabolisme.

Sukker skader også tarmbarrieren

Sukker kan skade tarmbarrieren. Økt sukkerinntak er knyttet til økt tarmpermeabilitet, noe som kan føre til lekk tarm. En lekk tarm er ofte preget av oppblåsthet, magesmerter, diaré eller forstoppelse.

Moderasjon er nøkkelen

Sukker er ikke fienden, men moderasjon er en nøkkel. Et sunt kosthold er et balansert kosthold; Det handler ikke om å gi opp sukker helt. Sukker er bare en faktor som kan påvirke mikrobiomet, og det er andre – stress, trening og søvn – å vurdere.

Selvfølgelig inneholder mange matvarer med høye sukkernivåer viktige næringsstoffer som fiber eller vitaminer; Fruktjuicer har vist seg å være til nytte for tarmhelsen sammenlignet med brus fordi de gir antioksidanter og glukosemolekylene som trengs av cellene våre.

Sukker er fortsatt bedre enn kunstige søtningsmidler

Som du kan se, kan sukker være bedre for deg. Noen studier har vist at kunstige søtningsmidler kan forstyrre mikrobiomet i tarmen og påvirke dets evne til å bryte ned mat helt eller effektivt absorbere næringsstoffer fra visse matvarer som fiber eller protein – som alle kan føre til helseproblemer som fedme, diabetes, hjertesykdom og kreft.

Konklusjon

Vi kan se at sukker kan ha en betydelig innvirkning på mikrobiomet og helsen til tarmen din. Lærdommen fra dette er at moderasjon er nøkkelen. Å spise sukker i moderasjon fordeler tarmhelsen, så ikke gå over bord!

 

Referanser

Satokari, R. (2020) Sukker forstyrrer mikrobiomet, noe som fører til metabolsk sykdom og diabetes, Medical News Today. MediLexicon Internasjonale. Tilgjengelig fra: https://www.medicalnewstoday.com/articles/sugar-disrupts-microbiome-and-immune-function-leading-to-metabolic-disorders (Besøkt: 24. januar 2023).

Noble, E.E. et al (2021) Gut mikrobiell taxa forhøyet av diett sukker forstyrrer minnefunksjonen, Nature News. Natur Publishing Group. Tilgjengelig fra: https://www.nature.com/articles/s41398-021-01309-7 (Besøkt: 24. januar 2023).

Garcia, K. et al (2022) Virkningen av diettsukker på tarmmikrobiota og metabolsk helse, MDPI. Tverrfaglig digitalt publiseringsinstitutt. Tilgjengelig fra: https://www.mdpi.com/2673-4540/3/4/42 (Besøkt: 24. januar 2023).

Arnone, D. (2021) Sukker og gastrointestinal helse – sciencedirect, ScienceDirect. Tilgjengelig fra: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1542356521013057 (Besøkt: 24. januar 2023).

Noble, E.E. (2016) Sukkerforbruket tidlig i livet påvirker rottemikrobiomet uavhengig av fedme, Academic.oup.com. Tilgjengelig fra: https://academic.oup.com/jn/article/147/1/20/4669738 (Besøkt: 24. januar 2023).

Ma, X. et al (2022) Overdreven inntak av sukker: En medskyldig i betennelse, Frontiers. Grenser. Tilgjengelig fra: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.988481/full (Besøkt: 24. januar 2023).

 

 

 

Scroll to Top