Topp 7 fordeler med kaffe basert på vitenskap

Basert på vitenskap Hva er de 7 beste fordelene med kaffe?

Av Jan Yttereng, administrerende direktør Sorze4 AS, internasjonal kaffedommer, og forhandler av grønn kaffe.

Er du en kaffeelsker? Det er mange ganske sterke talsmenn for drikken, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor de liker kaffe. Kaffe kan sparke deg i gang; du må fullføre det prosjektet eller komme deg gjennom en lang dag på et dystert kontorgulv (Poole et al., 2017).

Anslagsvis 87% av amerikanerne bruker koffein (Knapik et al., 2022). Til tross for sin popularitet, vet få hele spekteret av helsemessige fordeler som kommer fra kaffe. Dette er fordeler som vitenskapen akkurat nå avslører.

Enten du er en vanlig kaffedrikker eller ikke, her er 6 vitenskapelig støttede grunner til at du bør drikke en (eller to) kopper daglig (Link, 2022).

Kaffe har vært en populær drikk i hundrevis av år. Men hvor sunt er det? Nå, så mye som vi er sikre på at alle elsker sin daglige dose Joe, la oss ta et øyeblikk for å sette pris på det enda mer ved å gjennomgå de 7 beste fordelene med kaffe.

Topp 7 fordeler med kaffe basert på vitenskap

Det virker som en antioksidant

Kaffe inneholder antioksidanter som bidrar til å beskytte kroppen mot frie radikaler. Frie radikaler er skadelige molekyler som kan skade celler og øke risikoen for kreft, hjertesykdom og andre helseproblemer (Ballal, 2021).

Ifølge MDPI-forskningsjournalen har kaffe en høy mengde fenolsyre, en sterk antioksidant. Antioksidanter nøytraliserer disse skadelige molekylene ved å donere sine elektroner til dem. Dette hindrer dem i å kunne skade andre celler i kroppen din. Kaffe er spesielt rik på antioksidanter kalt klorogensyrer som gir den sin bitre smak og bidrar til å redusere blodsukkernivået etter måltider (Górecki & Hallmann, 2020).

Når det gjelder antioksidanter, er det viktig å ha minst 300 mg av dem hver dag (mer hvis du er eldre enn 40).

Det fungerer som en klorogen syre

I henhold til NCBI-forskningsjournalen har kaffe rikelig klorogensyre, en polyfenol som finnes i kaffebønner. Det antas å være den viktigste aktive ingrediensen i kaffe som fungerer som en antioksidant og kan bidra til å redusere risikoen for type 2 diabetes (Kim & Park, 2019).

Hvis du vil ha litt variasjon i morgenritualet ditt, kan du prøve å legge til peppermynte eller kanelsmak eller bytte ut litt melk med mandelmelk (noe som vil redusere det totale sukkerinnholdet). Hvis du føler deg fancy, legg til andre ingredienser som sitronsaft eller matcha pulver.

Redusert risiko for type 2 diabetes

Forskning i studiejournalen av MDPI, kaffe er en kraftig kilde til antioksidanter I tillegg til å være en god kilde til antioksidanter, kan kaffe hjelpe deg med å gå ned i vekt ved å øke stoffskiftet og kognitiv funksjon (Kolb et al., 2021).

Dette skyldes hovedsakelig dens evne til å øke stoffskiftet og hjelpe deg med å forbrenne fett mer effektivt. Det ser også ut til å forbedre insulinfølsomheten, noe som bidrar til å forhindre metabolsk syndrom og type 2 diabetes.

Redusert risiko for leversykdom

En av leverens viktigste funksjoner er å fjerne giftstoffer fra kroppene våre. Giftstoffer kommer fra forskjellige kilder, inkludert forurensning, medisiner og alkohol (Kennedy, 2021).

Leveren kan også bli skadet ved å konsumere for mye koffein eller alkohol eller ta visse stoffer som paracetamol.

Hvor mye er for mye?
Opptil 400 milligram (mg) koffein daglig ser ut til å være trygt for de fleste friske voksne. Det er omtrent mengden koffein i fire kopper brygget kaffe, 10 bokser cola eller to “energy shot” -drinker. Husk at det faktiske koffeininnholdet i drikkevarer varierer mye, spesielt blant energidrikker.

Redusert risiko for Alzheimers og andre typer demens

Den neste fordelen med kaffe er at den er en kilde til antioksidanter. Som du kanskje allerede vet, forhindrer antioksidanter oksidasjon av molekyler i hjernen. Oksidativt stress har vært knyttet til Alzheimers sykdom og andre typer demens. Kaffe kan også redusere oksidativt stress i hjernen, noe som reduserer risikoen for disse forholdene (Wierzejska, 2016).

Det øker aktiviteten til stoffskiftet ditt

Forskere har visst i årevis at kaffe øker stoffskiftet, men de visste ikke hvordan det fungerer. En studie fant at kaffe øker mengden brune fettceller i kroppen din, noe som hjelper deg med å forbrenne flere kalorier enn om du ikke hadde koffein. Det betyr at å drikke kaffe kan hjelpe deg med å gå ned i vekt (Barcelos et al., 2020).

Forbedret hjertehelse

Kaffe er en utmerket kilde til antioksidanter som kan bidra til å forbedre hjertes helse. Det er mange måter at kaffe kan være til nytte for hjertet, inkludert hjerneslag, senke blodtrykket og redusere risikoen for diabetes.

Kaffe har også vist seg å redusere blodtrykket, noe som kan bidra til å beskytte mot hjerteinfarkt og slag. Koffeinet i kaffe stimulerer nervesystemet til å frigjøre adrenalin, noe som får blodårene til å trekke seg midlertidig sammen og hjerteslagene dine akseler kort. Dette bidrar til å forberede deg på fysisk aktivitet ved å øke blodstrømmen gjennom arteriene dine. Denne effekten er sterkere hos personer som ikke er vant til å drikke kaffe regelmessig (Chieng et al., 2022).

MERK: Mørkbrent kaffe har kanskje ikke de samme helsemessige fordelene som lysbrent kaffe.

 

Hvorfor er pulverkaffe bedre enn annen kaffe, da den hadde lavt kolesterolnivå?

Pulverkaffe er bedre enn annen kaffe. Den har lavt kolesterolnivå og er bra for idrettsutøvere. Pulverkaffe er laget av stekte og malte kaffebønner, som deretter fryse- eller spraytørkes. Når du legger til varmt vann, oppløses pulveret i væsken for å danne en drink som ser ut og smaker som brygget kaffe, men uten alt rotet med slipebønner, oppvarmingsvann, etcetera. Hvis du foretrekker øyeblikkelig til nybrygget kaffe, bør du vite at det er knyttet til lavere kolesterolnivå (Olechno et al., 2021).

Hvis konsumert i moderasjon, kan kaffe til og med ha noen fordeler for idrettsutøvere.

  • Ifølge en studie publisert i NCBI, reduserer det å drikke kaffe risikoen for diabetes (Kolb et al., 2021).
  • Kaffe har vist seg å beskytte mot leversykdommer, som skrumplever og leverkreft. Det har også vært knyttet til lavere forekomst av Alzheimers og Parkinsons sykdommer.
  • Kaffe kan øke stoffskiftet slik at du kan brenne flere kalorier i ro eller under trening.
  • En annen fordel er at det kan forbedre hjertes helse ved å redusere blodtrykk og dårlige kolesterolnivåer og heve gode kolesterolnivåer (HDL) (disse bidrar alle til økt risiko for hjertesykdom).

Konklusjon

Kaffe er en drikk som folk enten elsker eller hater, men sannheten er at det ser ut til å være bra for oss. Som enhver annen mat eller drikke, bør den konsumeres i moderasjon og bare som en del av et sunt kosthold. Kaffe er en drink som har sine fordeler. Det gjør folk flest mer våken og jumpier. Mange av oss må få det hver eneste dag.

Ikke bare gjør de forskjellige smakene noen av oss avhengige av det, men de mange vitaminer, syrer og vann som er tilgjengelige i kaffen, gjør denne drinken til en komplett pakke for kroppene våre. Den største tingen å huske på når du drikker kaffe? Ikke overdriv!

 

Mayo Clinic: “Selv om koffeinbruk kan være trygt for voksne, er det ikke en god idé for barn. Ungdom og unge voksne må advares om overdreven koffeininntak og blanding av koffein med alkohol og andre rusmidler. Kvinner som er gravide eller prøver å bli gravide og de som ammer bør snakke med legene sine om å begrense koffeinbruken til mindre enn 200 mg daglig. 

Noen medisiner og urtetilskudd kan samhandle med koffein. Eksempler inkluderer:

Efedrin. Å blande koffein med denne medisinen – som brukes i dekongestanter – kan øke risikoen for høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, hjerneslag eller anfall.
Teofyllin. Denne medisinen, som brukes til å åpne luftveiene i bronkiene, har en tendens til å ha noen koffeinlignende effekter. Så å ta det med koffein kan øke de negative effektene av koffein, som kvalme og hjertebank.

Echinacea. Dette urtetilskuddet, som noen ganger brukes for å forhindre forkjølelse eller andre infeksjoner, kan øke konsentrasjonen av koffein i blodet ditt og kan øke koffeinens ubehagelige effekter.
Snakk med legen din eller apoteket om hvorvidt koffein kan påvirke medisinene dine.”

Referanser

Kolb, H., Martin, S., & Kempf, K. (2021, 31. mars). Kaffe og lavere risiko for type 2 diabetes: Argumenter for en årsakssammenheng. Næringsstoffer. Hentet januar 19, 2023, fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066601/

Kolb, H., Martin, S., & Kempf, K. (2021, 31. mars). Kaffe og lavere risiko for type 2 diabetes: Argumenter for en årsakssammenheng. Næringsstoffer. Hentet januar 19, 2023, fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066601/

Link, R. (2022, 11. januar). 9 helsemessige fordeler av kaffe, basert på vitenskap. Helselinje. Hentet januar 19, 2023, fra https://www.healthline.com/nutrition/top-evidence-based-health-benefits-of-coffee#1.-Boosts-energy-levels

Poole, R., Kennedy, O. J., Roderick, P., Fallowfield, J. A., Hayes, P. C., & Parkes, J. (2017, 22. november). Kaffeforbruk og helse: Paraply gjennomgang av meta-analyser av flere helseutfall. BMJ (Klinisk forskning red.). Hentet januar 19, 2023, fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/

Knapik, J. J., Steelman, R. A., Trone, D. W., Farina, E. K., & Lieberman, H. R. (2022, 14. april). Prevalens av koffein forbrukere, daglig koffein forbruk, og faktorer forbundet med koffein bruk blant aktiv tjeneste United States Military Personnel – Nutrition Journal. BioMed Sentralt. Hentet januar 19, 2023, fra https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-022-00774-0

Górecki, M., & Hallmann, E. (2020, 10. april). Antioksidantinnholdet i kaffe og dets in vitro-aktivitet som en effekt av produksjonsmetoden og steke- og bryggetiden. MDPI. Hentet januar 19, 2023, fra https://www.mdpi.com/2076-3921/9/4/308

Ballal, S. (2021, April). En gjennomgang av antioksidantaktiviteten til kaffe og dens tilsetningsstoffer – researchgate. Hentet januar 19, 2023, fra https://www.researchgate.net/publication/351182905_A_Review_on_Antioxidant_Activity_of_Coffee_and_Its_Additives

Kim, JK, & Park, S. U. (2019, 6. juni). Klorogensyre og dens rolle i biologiske funksjoner: Oppdatert. EXCLI journal. Hentet januar 19, 2023, fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6635728/

Kennedy, (2021, juni). Alle kaffetyper reduserer risikoen for uønskede kliniske utfall ved kronisk leversykdom: En britisk biobankstudie. BMC folkehelse. Hentet januar 19, 2023, fra https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34154561/

Wierzejska, R. (2016, 15. november). Kan kaffeforbruk redusere risikoen for Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom? En litteraturgjennomgang. Arkiv for medisinsk vitenskap. Hentet januar 19, 2023, fra https://www.archivesofmedicalscience.com/Can-coffee-consumption-lower-the-risk-of-Alzheimer-s-disease-and-Parkinson-s-disease,64600,0,2.html

PBarcelosabPersonEnvelope, R., DLimac, F., RCarvalhod, N., & FFRoyesac, L. (2020, 16. mai). Koffeineffekter på systemisk metabolisme, oksidative-inflammatoriske veier og treningsytelse. Ernæringsforskning. Hentet januar 19, 2023, fra https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531720304449

Chieng, D., Canovas, R., Segan, L., Sugumar, H., Voskoboinik, A., Prabhu, S., Ling, L.-H., Lee, G., Morton, J. B., Kaye, D. M., Kalman, J. M., & Kistler, P. M. (2022, 27. september). Virkningen av kaffesubtyper på kardiovaskulær sykdom, arytmier og dødelighet: Langsiktige resultater fra UK Biobank. OUP Akademisk. Hentet januar 19, 2023, fra https://academic.oup.com/eurjpc/article-abstract/29/17/2240/6704995?redirectedFrom=fulltext

Olechno, E., Puścion-Jakubik, A., Socha, K., & Zujko, M. E. (2021, 9. juni). Kaffebrygg: Er de en kilde til Macroelements i menneskelig ernæring? Matvarer (Basel, Sveits). Hentet januar 19, 2023, fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8227654/

 

 

 

 

 

Scroll to Top