Om høyt blodsukker

 

 

Det funker for meg

En påstand som kan være vanskelig å motbevise når kjendiser betales for å markedsføre et produkt. Smerter i ledd og muskler er sjelden målbare og derfor er det vanskelig å bestride en personlig påstand. Så lenge det ikke er produsentens direkte påstand kan man vel heller ikke få refundert pengene om ens egen opplevelse ikke er overens med markedsførerens betalte frontfigurs påstand.

Nå sier jeg også at det “funker for meg”, men når det kommer til høyt blodsukker, som ofte indikerer eller er diabetes, så er resultatene målbare. Man tar blodprøver, men før det blir glemt, produktet som det vil bli referert til her, er ikke på noen måte laget, eller tiltenkt den funksjon som vil bli beskrevet. JustSweet ble laget som et naturlig lavkalori alternativ til sukker for vår funksjonelle drikk; “The Amazon Secret“.

Denne teksten er ikke ment som, men kan oppfattes som markedsføring. Det anbefales derfor at du leser teksten kritisk.

Kortversjonen

For den som ikke føler for å lese en lang artikkel om personlige erfaringer i forhold til blodsukker og diabetes er kortversjonen at på 3 måneder ble blodsukkeret redusert fra 86 til 41, hovedsakelig uten å endre livsstil (med unntak av litt mindre brus). Den eneste endringen var konsum av 2 g JustSweet hver dag.

Bakgrunnen

I august 2016 ble jeg innlagt ved St. Olav’s hospital i Trondheim, med et alvorlig tilfelle av akutt pankreatitt, bedre kjent som bukspyttkjertelbetennelse. Gallesten og overkonsum av alkohol forårsaker 80% av tilfellene av pankreatitt, men den eneste “alkoholen” jeg hadde inntatt de siste 12 månedene forut for det var vel sukkeralkoholer, som har alkohol i navnet, men det er ikke alkohol. Sorbitol som var brukt i røykesluttpreparatet jeg brukte (sikkert for lenge), er da en alternativ søtning til sukker. Nå påstår jeg ikke at jeg fikk pankreatitt av det, men faktisk så var vel røykesluttproduktet den eneste endring i mine “kostvaner”.

Det som var årsaken før er kanskje ikke årsaken nå, ettersom (i flg. overlege ved St. Olav) det i dag kommer inn like mange pankreatitt pasienter på 1 mnd. som de før fikk inn på 1 år. Det er vel ingen ting som tilsier at folk drikker mer enn før, men selv om man har innført en del nye (godkjente) tilsetningsstoffer i næringsmidler, finnes det neppe belegg for å si at det er årsaken.

Pankreatitt og diabetes melittus

Dersom pankreatitten har påvirket bukspyttkjertelens endokrine funksjon vil pasienten også måtte behandles for diabetes mellitus[1]

Selv med en langvarig sykdom (7 mnd) hadde jeg ikke umiddelbart symptomer på diabetes og det gikk helt greit i mer enn 1 år. Selv galleblæren de fjernet var ikke savnet.

Ettersom det gikk nesten 2 år før symptomer som hyppig vannlating, endret syn, mm, viste seg, er det kanskje ikke nødvendigvis en sammenheng, selv om det er konklusjonen fra spesialist. Vel jeg skal ikke motsi det. Tap av beta-celler fører til nedsatt produksjon av insulin, og da blir diabetes resultatet.

Hva er normale verdier for langtidsblodsukker?

Frem til oktober 2018 ble normalområdet for HbA1c målt i prosent. Normalområdet var da mellom 4-6%, mens en verdi på over 6,5% indikerte diabetes.

Fra og med 01.01.2018 måles langtidsblodsukkeret i mmol/mol.

Normalverdien er lavere enn 48 mmol/mol (som tilsvarer 6,5 %). Hvis langtidsblodsukkeret overstiger 48 mmol/mol indikerer det diabetes. HbA1c er en viktig prøve for å stille diagnosen[2].

Personer uten diabetes har vanligvis verdier opp til 42 mmol/mol (6 %) mens velregulerte personer med diabetes kan ha verdier opp til omkring 53 mmol/mol (7 %)[3].

HbA1c – 86 mmol/mol

Det er kanskje ikke vanlig at man får være sin egen «prøvekanin», men det blir jo allikevel objektivt når prøvene analyseres på et medisinsk laboratorium (Fürst).

HbA1c (langtidsblodsukker) på 86 som jeg fikk på min måling 21 januar var jo langt over normalen. Fastlegen skrev ut Metformin og kontaktet spesialist ved St. Olav. De diskuterte bruk av insulin, men var vel enig med meg i at det kanskje var litt forhastet og at situasjonen måtte avventes.

Ettersom mange studier om fiberet vi benytter i JustSweet var studert inngående, så hadde jeg en idé om at det i alle fall kunne bidra til å stabilisere tilstanden, så for eksperimentets del begynte jeg å ta 1 ts blandet i vann når jeg sto opp og 1 ts før jeg la meg.

Samtidig målte jeg blodsukkeret flittig og oppdaget en del ting det kanskje er rimelig å dra konklusjoner fra. Glemte jeg å ta glasset på kvelden hadde jeg normalt høyere blodsukker på morgenen, enn jeg ville hatt hvis jeg hadde tatt det.

En sen spagetti tallerken registrerte jeg gjorde enorme utslag, men ikke så ille hvis den ble konsumert på ettermiddagen. Rundstykker så ut til å være verre enn Cola. Ja, i mangel på alternativer ble det ofte en liten Cola til den usunne pølsa når sulten krevde sitt.

For å være helt ærlig, hverdagen tillot ikke en «sunnere» livsstil, med mosjon og alt som anbefales når man har diabetes.

Mangler alternativ

Mitt problem, var som alle andres, at det var dårlig med alternativer. Riktignok ble vår naturlige søtede Amazon Secret tilgjengelig i mars (2019), men man har ikke alltid den i lomma.

Så selv om man kan, selv om det ikke er et problem for blodsukkeret (mitt), er allikevel overdrevent inntak av sukker et problem for helse Norge.

Allikevel, det blir mindre og det vises på vekten. Ca. 1 kg per måned har jeg gått ned siden jeg reduserte forbruket av brus og juice.

Fra 86 til 41 på 1-2-3

Mer prebiotisk fiber i kosten (som er 80% av innholdet i JustSweet), mener forskere virker positivt på diabetes[4], fordi det gir vekst av de gode tarmbakteriene. 1 g JustSweet hver dag vil etter 4 uker gi deg 6 ganger flere gode tarmbakterier.

Forskere fra Storbritannia og Belgia har funnet ut at stevia (som vi benytter i JustSweet) aktiverer et protein som kalles TRPM5. Proteinet er forbundet med smakoppfattelse og spiller en rolle i frigjøringen av hormoninsulin etter at man har spist[5].

Hva av dette som hjelper for meg er jeg usikker på. Kanskje er det kombinasjonen, men det som er helt sikkert er at diabetes medisinen ikke fungerte for meg. Jeg og medisin er som olje og vann. Blandes ikke og jeg som (med unntak av det nevnte sykehusoppholdet) sjelden tar noen form for medisin oppdaget at om jeg tok, eller ikke tok Metformin så gjorde det ingen forskjell.

Det er mer enn 1 måned siden den boksen ble plassert lengst inne i skapet.

Så var det målingene:

  • 21. januar (2019) HbA1c mmol/mol: 86
  • 11. februar (2019) HbA1c mmol/mol: 67
  • 4. april (2019) HbA1c mmol/mol: 50
  • 11. mai (2019) HbA1c mmol/mol 41[6]

Ikke et fasitsvar, eller mirakelkur

Det er ikke en påstand at alle vil få samme opplevelse, men uansett så tror vi alle har litt godt av å bytte en del av sukkeret med et naturlig alternativ som på mange måter kan virke positivt.

Kunstig søtning fungerer på ingen måte slik det er beskrevet om JustSweet her. Tvert imot: Stadig mer forskning indikerer at man med bruk av kunstig søtning kan utvikle eller forverre diabetes.

Vi har postet en artikkel om hva null-kalorisøtning kan gjøre med kroppen din og en om hvordan prebiotika kan hjelpe.

 

Noen erfaringer til slutt

  • Spiser du sent vil du kunne ha høyt blodsukker om morgenen. Husk du kan ikke mosjonere mens du sover og spising på kvelden gir deg;
  • En høy blodsukkermåling på morgenen og en høy start på dagen gir:
  • Et høyt gjennomsnitt for hele dagen.
  • Får jeg en høy måling på morgenen, fordi jeg drakk, eller spiste for sent dagen før, da tar jeg kun min teskje med JustSweet i vann og spiser ikke før lunsj.
  • Til lunsj kan jeg da skeie ut litt for blodsukkeret har gått ned.
  • Tenk over hva som får blodsukkeret til å gå opp;
    • Sukker
    • Brus
    • Juice
    • iskrem
    • (nesten) alt som er godt…
  • Og det som får blodsukkeret til å gå ned, som;
    • En spasertur
    • Mindre porsjoner
    • Vann, eller ingen drikke til maten

Ingen grunn til panikk om du måler høyt blodsukker ca. 4 timer etter trening. Med mindre du avsluttet treningen med karbohydrater er det kroppen (lever) som jobber for å erstatte sukkerlagre i musklene. Sukkeret transporteres via blodet. 

 

  1. Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell
  2. Lommelegen
  3. Diabetesforbundet
  4. WebMD – Connection between blood sugar and gut bacteria
  5. How stevia may help to control blood sugar – MedicalNewsToday
  6. Estimert med mobilapp (Mysugr) koblet til ACCU-CHECK Guide

 

 

Scroll to Top

Discover more from sorze4.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading