Fornybar Energi (Drikk)

Å lage brus og energidrikker er litt mer komplisert enn det kanskje høres ut til, men det er ikke helt rett frem. Resultatet, vellykket, eller mislykket, kan noen ganger avhenge av hva som tilsettes først og sist. Når det kommer til energidrikker kan det være enda mer spesielt!

I dag skal energi være fornybar. Vi skal motvirke global oppvarming med innfasing av mer miljøvennlige energikilder. Vi skal være miljøvennlig, noe som er et flott tiltak, uansett hvilket ståsted man har i forhold til menneskeskapt eller ikke menneskeskapt global oppvarming.

Koffein er en av de viktige ingrediensene i en energidrikk. Vel å kalle det koffein er kanskje for oss som jobber med kaffe, som å banne i kirken, for koffeinet i energidrikker har aldri vært i noen vekst fra planteriket. Koffein finner man i ca. 60 forskjellige planter, men den man finner i energidrikker er vanligvis syntetisk, fordi den er billigere, og fordi den gir en raskere stimulans enn koffeinet fra kaffe. Nedsiden er at man også “krasjer” raskere… altså, effekten forsvinner mye raskere.

Koffein har ingen energi

Energi (fra gresk ενέργεια (energeia), styrke) er evnen til å utføre arbeid, hvor arbeid er definert som kraft anvendt gjennom en strekning. Standard vitenskapelig (SI) måleenhet for energi er joule (J). Energi kan også måles i kalorier (cal) eller kilokalorier (kcal).

Koffein i energidrikker har ingen energi. Det er en psykoaktive stimulant og man må ikke forledes til å tro at syntetisk koffein har helsebringende effekt som kaffe. Kaffe inneholder i tillegg til koffein; theobromine, theophylline og chlorogenic acid, en biologisk aktiv bestanddel som kan redusere opptaket av karbohydrater. Viktigst om kaffe; for de fleste nordmenn er kaffe en av de største kildene til antioksidanter.

I en vanlig sukkerfri energidrikk som Red Bull, Rockstar, og andre finnes det ikke karbohydrater som er en essensiell ingrediens i de fleste dietter. Å la kroppen tro at det kommer karbohydrater, energi, samtidig med at man stimulerer kroppen med koffein, det høres ikke ut som en god idé.

“Not all carbohydrates are created equal”

Lager man en energidrikk, eller en annen drikke/mat der JustSweet vil det være karbohydrater og kalorier i produktet. Ettersom JustSweet er 25-200 ganger søtere enn sukker, er det ikke nødvendig å bruke mer enn 3-4 gram per liter (hvis det er drikke), hvilket vil kunne gi 6-8 kcal per liter. Allikevel, alle kalorier er ikke like. Kaloriene kan være like, men i henhold til USAs “Department of Agriculture (USDA) Dietary Guidelines for Americans 2005” , er de beste karbohydrater de som inneholder mye fiber, som grønnsaker, frukt og fullkorn. Disse karbohydrater tar lengre tid å bryte ned i glukose. Altså ikke det som kalles raske karbohydrater.

Karbohydratene i JustSweet kommer fra det prebiotiske kostfiberet og påvirker blodsukker og insulinnivået minimalt.

Sukkerfritt med JustSweet er bedre

  • Smaker som sukker
  • Kun naturlige ingredienser
  • Er prebiotisk
  • Prebiotisk fiber har dokumentert positiv effekt på immunforsvaret
  • Har få kalorier med lenger nedbrytningstid
  • Påvirker blodsukker- og insulinnivå lite
  • Inneholder kostfiber

Så, hvorfor kalle det fornybar?

Alle ingredienser i JustSweet er vegetabilske, så de er i seg selv fornybare, men ved å bytte ut sukker med JustSweet vil man kunne frigi sukker som kan brukes til produksjon av bio-drivstoff.

Som ingrediensleverandør kan vi designe sukkerfrie drikker og andre næringsmidler. Vi deltar gjerne i utvikling av produkter og på alle produkter “godkjent” av oss (JustSweet AS) vil man kunne sette logo, og “JustSweet inside” på produktet.

 

 

Discover more from sorze4.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top