Assa-Peixe Honning

Fra en av kaffeplantasjene vi får vår beste spesialkaffe fra. Både Cup of Excellence og annen kaffe med SCA over 89, fra denne gården får vi også honning av forskjellig typer. Når det er kaffeblomstring, fra kaffeblomstene, og når de ikke blomstrer fra Assa-peixe planten.

Bilde fra www.biodiversity4all.org

Assa-peixe honning er en type monofloral honning som produseres av bier som samler nektar fra assa-peixe planten (Vernonia polyanthes). Denne planten er utbredt i Nord-, Sørøst- og Midtvest-regionene i Brasil, og har medisinske egenskaper som betennelsesdempende, sårhelende og slimløsende . Assa-peixe honning har en klar og gjennomsiktig farge, og en mild smak .

Assa-peixe honning har flere helsemessige fordeler på grunn av sitt innhold av bioaktive forbindelser som fenoler, flavonoider og antioksidanter. Disse forbindelsene kan bidra til å forebygge eller behandle sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer, kreft og nevrodegenerative lidelser . Assa-peixe honning har også antibakterielle, antivirale og antifungale egenskaper som kan hjelpe til med å bekjempe infeksjoner .

Assa-peixe honning kan brukes på forskjellige måter, avhengig av formålet. Den kan spises rå, blandet med vann, te eller andre drikker, eller brukes som søtningsmiddel i matlaging og baking. Den kan også påføres direkte på huden eller slimhinnene for å lindre betennelse, sår eller hoste . Assa-peixe honning er en naturlig og sunn matvare som kan inngå i et balansert kosthold.

Assa-peixe honning er imidlertid ikke lett tilgjengelig i markedet, da den produseres i små mengder av lokale birøktere. Den har også en høyere pris enn andre typer honning på grunn av sin sjeldenhet og kvalitet. Dessuten kan assa-peixe honning variere i sammensetning og egenskaper avhengig av geografisk opprinnelse, klimatiske forhold, biart og lagring . Derfor er det viktig å være oppmerksom på merkingen og sertifiseringen av assa-peixe honning for å sikre at den er autentisk og trygg å konsumere.

Assa-peixe honning er altså en spesiell type honning som kommer fra en plante med mange fordeler for helsen. Den har en delikat smak og en attraktiv farge, og kan brukes på ulike måter. Assa-peixe honning er et eksempel på den biologiske mangfoldigheten i Brasil, og et produkt som fortjener å bli bedre kjent og verdsatt.

: 13 types of Brazilian honey (and why you should taste them) | Brazilian Farmers
https://brazilianfarmers.com/discover/13-types-of-brazilian-honey-and-why-you-should-taste-them/

: Quality of honeys from different botanical origins | Journal of Food Science and Technology https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-020-04884-7

: Antioxidant activities of some monofloral honey types produced … – PLOS
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0262038

 

Discover more from sorze4.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top