Alt de (på TV’n) ikke forteller om kaffe

Helsekontrollen, med “TV-ekspertise” fra ernæringsprofessor ved Universitetet i Oslo Christian Drevon[1], og også fra Helsedirektoratet[2] (hos NRK) konkluderes det med hvilken kaffe man bør unngå å drikke, basert bryggemetoden.

For noen, for de som tror at den eneste kaffen som finnes leveres i en rød pose (som vist på TV) og selges i supermarkedet, er det kanskje slik. Slik er det jo ikke!

Ekspertisen (professor Drevon) forklarer, sitat:

«Kokekaffe, presskanne og espresso er karakterisert ved at de ikke fjerner alle kaffegrutpartiklene med kaffefett.»

All kaffe har fiber fra kaffebønnene. Det er det som kalles «solids». Det er det som gir kaffe smak og farge! Blank kaffe er liksom ikke det som er mest etterspurt hos oss.

Nok et sitat:

«Jeg vil si at presskanne, kokekaffe og espresso er gammeldagse i betydningen helsebevissthet og kaffe, og derfor bør man velge de andre typene. Alle bør egentlig gjøre det, og spesielt de som har høye nivåer av kolesterol i blodet sitt.»

Har man et snev av ortorexia nervosa[3], en spiseforstyrrelse preget av et overdrevet fokus på å spise sunn mat vil man sikkert slutte helt med kaffe, med et slikt argument som begrunnelse. I sjeldne tilfeller kan dette fokuset utvikle seg til en fiksering så ekstrem at den kan føre til alvorlig underernæring, toksisitet eller død.

Alle bør ikke bekymre seg for høyt kolesterol i blodet, for bekymringer kan like godt være en årsak til hjerteproblemer, som høyt kolesterol.

Imidlertid, de som har høye nivåer bør se hvordan de kan få det. Da er det nok annet enn å slutte med kokekaffe som hjelper mye bedre og de fleste drikker vel sjelden det, kokekaffe, annet enn når de sitter foran bålet, på tur i marka, eller fjellet. I et slikt tilfelle vil nok helseverdien av frisk luft og mosjon trumfe enhver mulig negativ effekt på kolesterolnivåene i blodet.

Kanskje burde både TV2, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo være sitt ansvar bevisst. Ortoreksi, (noe jeg har publisert en masteroppgave om {på portugisisk}) handler om å være besatt av å spise sunt og riktig.

Det er bra å spise sunt og å være opptatt av helsa. Det er fornuftig og man kan ha nytte av å tenke mer på hva man spiser. Problemet er at noen blir så fokuserte på det å være sunn at det blir en besettelse. Disse vil gjerne oppnå motsatte effekt – det kan bli svært usunt, noe som i verste fall kan resultere i døden.

Derfor bør man ikke fokusere på unyttige, meningsløse kostholdsråd der konklusjonen tas før man finner bevisene som skal begrunne konklusjonen.

Når det gjelder kolesterol, som tilsynelatende er det eneste argumentet for å velge den ene, eller den andre type kaffe, for kolesterolråd er det sikkert bedre å henvende seg til noen som vet hva de snakker om?

Kostråd ved høyt kolesterol

Hos Norsk Helseinformatikk, Skandinavias største helsenettside som oppdateres av leger finner man følgende råd for den med høyt kolesterol[4]:

Du bør redusere mengden mettet fett i maten. Hovedkilder for mettet fett i kosten er kjøtt, kjøttprodukter, margarin og melkeprodukter – dette er derfor matvarer du bør skjære ned på. Unngå også i størst mulig grad matvarer med transfett. På innholdsfortegnelsen til varer som inneholder transfett, kan du lese at produktet inneholder “delvis herdet vegetabilsk fett”. Transfett finner du blant annet i småkaker, kjeks, muffins, osv. Innholdet av transfett gjør at disse varene holder seg “friske og ferske” lengre ved lagring. Transfett øker det dårlige LDL-kolesterolet og senker det gode HDL-kolesterolet.

Du bør begrense det totale fettinntaket, og bruk mer umettet fett og mindre mettet fett. Det betyr økt inntak av fet fisk, myke margariner og olivenolje, og mindre harde margariner og fete kjøttvarer. Øk mengden karbohydrater slik som grove kornprodukter, frukt og grønnsaker. Begrens alkoholforbruket, men inntak av mindre mengder alkohol (inntil to enheter daglig) er ikke helseskadelig.

Det finnes indikasjoner på at ost[5] og ikke-fettredusert yoghurt[6] ikke bør unngås.

Skulle man ukritisk og med utelukkende fokus på kolesterol finne den mest usunne kaffen så ville jo det blitt den kaffen som inneholdt noe av det som er anbefalt å redusere ved høyt kolesterol… melkeprodukter, men det er jo en anbefaling man kanskje ikke bør gi til den som ikke har behov for å redusere fettinntaket?

Vi er alle forskjellige og det finnes ikke en spesifikk diett som er best for alle, men det finnes et godt råd for de som ønsker å få ned kolesterolet: «Spaser en tur» til en 7-Eleven, eller en bensinstasjon (ikke sponset omtale – ikke vår kunde). Kjøp deg en kopp kaffe og ta en spasertur, slik at du til sammen får 1-times mosjon!

Forskjellene på kaffebrygginger er marginale

Før forskjellene forklares kan man selvsagt argumentere over påstanden fra professoren og fra Helsedirektoratet. Allikevel det skulle være unødvendig å si at man kan ikke isolere en mulig virkning av kaffe konsumert på den ene, eller den andre måten, og konkludere ut fra det. Som med alt annet, og som på REMA 1000: «Det er summen på kassalappen som teller.»

Cafestol kan øke kolesterolet

Forskning har vist at 73 mg renset cafestol om dagen i seks uker kan øke kolesterolet med en bekymringsfull 66 mg / dL[7] (ca. 3,6 mmol/L). Den gjennomsnittlige koppen presskannekaffe inneholder mellom 3-6 mg. Man må altså drikke mer enn 16 kopper presskannekaffe, så en dose på 73 mg er nok ikke en normal fysiologisk dose.

Normalen for presskannekaffe, 3-6 mg avviker fra målingene utført av TV2’s «Helsekontroll», men det er nok fordi det finnes andre kilder til avvik enn bryggemetoden. Det finnes altså annen kaffe enn Evergood som ble brukt i programmet og det eneste det beviser med sikkerhet er vel at denne kaffen inneholder mer cafestol enn normalt?

Kokekaffe ble i en studie assosiert med en mer beskjeden 8% kolesteroløkning hos menn og en 10% økning hos kvinner. Det er da det totale kolesterolet, ikke LDL alene. For godt trente menn kunne man ikke se noen slike relasjoner, så man kan vel anta at å forbrenne kalorier, å ta en spasertur og å bruke kaloriene man har inntatt, nok er viktigere enn hvilken type kaffe man drikker. Man kan i alle fall konkludere slik for menn.

10% økning fra normalen som ligger mellom 3,9-7,8 mmol/L (jfr. Fürst medisinsk laboratorium), vil da kunne bety en økning fra 3,9 til 4,29 mmol/L, eller for den i motsatt ende av normalen noe mer, men man kan selvsagt ikke konkludere med at en som har høyt kolesterol vil kunne få prosentvis samme økning. Man refererer til et gjennomsnitt.

Det positive med kokekaffe er at den er knyttet til lavere triglyserider hos begge kjønn.

En annen studie fant en beskjeden sammenheng mellom høyinntak av kokt kaffe og ikke-dødelige hjerteinfarkt. Det eksisterte en lignende (men mindre) sammenheng også for filterkaffe, men det er vanskelig å konkludere tilsvarende.

Cafestol og kahweol er ikke bare negativt

Oljene (cafestol og kahweol) har også gunstige effekter. For eksempel antar man at cafestol dreper kreftceller7,9,10,12,19,24.

I mus har cafestol anti-diabetiske effekter. Kahweol hemmer fettakkumulering ved å aktivere AMPK (på samme måte som det som utløses av faste, mosjon og ketose).

Begge forbindelsene (cafestol og kahweol) har antiangiogene virkninger.

Både kokekaffe og filterkaffe kan redusere risikoen for type 2-diabetes[8], men bare kokekaffe gir lavere risiko for prostatakreft[9]. Leverenzymnivået faller når du bruker kokt kaffe, og når du injiserer rotter med et kjent levertoksin, beskytter kokt kaffe mot forventet økning i leverenzymer.

De fleste bevisene tyder på at kaffe, enten kokt eller filtrert, er beskyttende mot leverkreft, leversykdom og dødelighet fra kronisk leversykdom.

Noe av denne forskningen er utført hos Folkehelseinstituttet og man kan jo undres på hvorfor Helsedirektoratet og professorer i ernæring, ikke vurderer dette som en del av det større bildet. For i det større bildet så handler det om mer enn kolesterol! Man kan ikke isolere en problemstilling.

Å si at man skal velge bort spesielle kaffetyper pga. en liten mulighet for å få høyere kolesterol, blir som å si at man vil lettere kunne få leukemi- og nyrekreft om man ikke drikker kaffe. Det er ikke slik det fungerer.

Det finnes andre forskjeller enn bryggingen – Lys og mørk roast (brenning)

Kaffebønner begynner grønt og ganske uinteressant. Det er røstingen som bringer ut smakene i kaffen. Sekunder, eller noen få graders forskjell inne i kaffebrenneren kan gjøre stor forskjell.

Oppbevarer man kaffen i hel bønneform bevarer man smaken lenger.

Lyst brent kaffe har en tendens til å ha mer koffein, da brenneprosessen bryter ned koffein. Men koffeininnholdet avhenger også av bønnen; noen har mer enn andre. Robusta har dobbelt så mye som Arabica.

Mørkbrent er bedre enn lysbrent, eller er det motsatt?

Her er det ikke et svar. Kaffe er mer enn den ene røde kaffeposen TV2-Helsekontrollen kjøpte hos supermarkedet på hjørnet.

Noen studier tyder på at mørkbrent kaffe har en bedre effekt enn lysbrent når det kommer til antioksidantkapasitet hos de som drikker den, men det finnes også studier som konkluderer med at brennegraden ikke har merkbar betydning[10].

Lysere brent kaffe har imidlertid en tendens til å ha mer av klorogene syrer (clorogenic acid), som har vist seg å forbedre humør og evne til å fokusere hos konsumenten – også når kaffen er koffeinfri.

Men så har man forskning som sier at brenningsgraden har en betydning fordi nivået av cafestol synker med brenningsgraden. Mørkbrent kaffe har mindre cafestol enn lysbrent kaffe.

Malingsgraden har en betydning

Det meste av forskning viser at kaffe filtrert i papirfilter har mindre kaffeoljer enn kaffe filtrert i metallfilter, men sannsynligvis bare hvis kaffen er finmalt, for resultater tyder på at finmalt kaffe gir mer cafestol enn grovere malt kaffe og at finmalt kaffe filtrert med papirfilter også kan gi høyere kolesterol… og hvis du ikke er forvirret så hjelper det sikkert når man sier at all kaffe er ikke som all annen kaffe…

Bønnetypen har også en betydning

2 hovedtyper kaffebønner konsumeres i Norge i dag: Coffea arabica L. (arabica) and Coffea canephora Pierre ex A. Froehner (robusta).

Robusta inneholder bare halvparten så mye cafestol som Arabica, og nesten ingen kahweol.

Skulle man lage en «ja liste» som ernæringsprofessoren2 så burde den da bare ha pulverkaffe laget av robustakaffe. Da vil vel noen kanskje si at det finnes ikke i Norge og da kastes påstanden om at det meste av pulverkaffe som selges i Norge er, eller har en betydelig innblanding av Robusta. Den som ikke har det vil være noe tam på smak.

Hvis du ikke er forvirret nå så anbefales denne videoen…

Som med mye annen forskning – La oss konkludere først…

Før man kommer inn på bevis så kan vi gjøre det som for noen er en selvfølge, konkludere først! Vi som kaffeimportør er selvsagt forutinntatt, men vi tror at kaffe (sannsynligvis) er bra for (de fleste) deg, så vi følger eksempler fra det som i dag er den mest omstridte forskningen, nemlig klimaforskning.

Ettersom du har lest helt hit mener kanskje også du at kaffe er nesten som helsekost å regne?

Det leder oss inn på vårt motto (et av dem); «A perfect day starts with a cup of coffee», som vi har printet på emballasjen på vår nye instantkaffe. En klar kandidat til «ja-listen».

Mye av av bevisene som taler til fordel for kaffe består av epidemiologiske studier, basert på observasjoner av, og innsamling av data fra store populasjoner. Disse kan ikke etablere årsak, men trenden er klar: det ser ut til at kaffe kan være bra for oss, noe som med vårt forutinntatte syn er en selvfølge.

Altså ikke helt på linje med skremselspropagandaen hos TV2 Helsekontrollen1, og Helsedirektoratet2 som kun baseres på at kaffe (påstås å) påvirker kolesterolet fordi kaffe inneholder cafestol.

Så hvorfor er kaffe «sunn»

For oss som kaffeforhandler er det ikke lov å påstå at noe er sunt, uten å kunne dokumentere det. Det kommer inn under det som i EU-regelverket kalles for en «helsepåstand», men det er godt dokumentert at kaffe kan ha positive helseeffekter (for noen), så vi begrenser oss til det.

Men hvorfor kan det være positivt å konsumere kaffe?

Brystkreft: Konsumering av kaffe (men ikke decaf) har en beskyttende effekt på risiko for brystkreft etter postmenopausal[11] (4% mindre).

Kreft: Kaffekonsum er ifølge en norsk/nordisk studie forbundet med en beskjeden reduksjon i (hvilken som helst type) kreft hos norske kvinner[12].

Nedsatt kognitivitet: Kaffekonsum er forbundet med lavere aldersrelatert Nedsatt kognitivitet[13].

Kolorektal kreft: (Tykktarms- og endetarmskreft): Resultater fra «case-control» studier tyder på at kaffeforbruk kan redusere risikoen for tarmkreft og tykktarmskreft, særlig i Europa og spesielt for kvinner[14].

Diabetes: Økt inntak av kaffe fører til lavere risiko for type 2-diabetes. Også om den er koffeinfri[15]. Når kaffekonsumet økes med i gjennomsnitt en og en halv kopp per dag over en fireårsperiode, reduseres risikoen for type 2 diabetes med 11 %, viser forskning. Kaffe- og te-forbruk har vært assosiert med en lavere type 2-diabetesrisiko. Men kaffe med sukker øker korttids-blodsukker mer enn vann med tilsvarende mengde sukkerse video over, fordi kaffe inneholder sukker (og våre) kaffebønner måles til ca. 1,5 Brix, som er en skala for sukkerinnhold. Svensk finmalt kaffe (vi skal ikke si hvor vi kjøpte den billig), ble målt til 2,38.

Endotelfunksjon: Kaffepolyfenoler forbedrer endotelfunksjonen[16] etter glukosebelastning hos menn, forbedrer endoteldysfunksjonen[17] som normalt følger et måltid, og forhindrer hyperglykemi forbundet med endoteldysfunksjon og oksidativt stress.

Gallestein: Forskning blant amerikanske menn viser at kaffeinntak beskytter mot symptomatisk gallestein[18].

Betennelser: Etter å ha avstått fra kaffe i en måned, ble vanlige kaffedrikkere gitt 4 kopper om dagen den andre måneden og 8 kopper om dagen i den den tredje. Alle markører for subklinisk betennelse gikk ned og HDL-kolesterol økte med kaffeforbruk (HDL er det som regnes som «det gode kolesterolet»).

I hjerteforskning I Tromsø ble positive koblinger mellom høyt serumkolesterol (HDL) og høyt kaffeforbruk observert[19].

Forskning ved NTNU har nå vist at «det gode kolesterolet», som på fagspråket heter høy-densitets lipoproteiner (HDL), demper den kroniske betennelsesreaksjonen som gir aterosklerose[20].

Leverkreft: Kaffe har et beskyttende forhold til leveren kreft mediert av markører for leverskade og betennelse[21].

Dødelighet: Kaffekonsumet har et omvendt forhold til alle dødsårsaker[22]. Tidlig dødelighet, det vil si; det gjør deg ikke udødelig. Selv om sykepleiere som drikker mest kaffe, har de lengre telomer[23].

Oksidativt stress: Kvinner med høyere koffeininntak (via kaffe og te) viser tegn på lavere oksidativt stress, mindre DNA-skade og større kapasitet til DNA-reparasjon[24].

Parkinsons sykdom: Høyere kaffeinntak forutsier litt lavere nivåer av Parkinsons sykdom[25].

Prostatakreft: Kaffekonsum reduserer risikoen for prostatakreft[26].

Hjerneslag: Moderat kaffeforbruk er forbundet med redusert risiko for slag[27]. Selv høyt kaffeforbruk (8 kopper om dagen) virker litt beskyttende.

Solskader: Kaffe og polyfenoler er knyttet til beskyttelse mot aldring[28] (rynker).

Kaffe ikke er en konvensjonelt “sunn” drikkevare, ikke helt helsekost (men de «lærde» hevder vel at helsekost kanskje ikke er så sunt) og det er kanskje ikke nok dokumentasjon for å kunne påstå at det er spesielt sunt, men det er mye som indikerer at en advarsel mot spesielle kaffebrygg kanskje er mer basert på synsing, enn dokumentasjon?

Kaffebønnen, brenningsgrad og malingsgrad har betydning for hvordan kaffen ender opp i forhold til de «bivirkninger» den kan gi, men viktigst av alt er å huske at «en perfekt dag starter med en kopp kaffe».

Kaffe er kanskje den største diettkilden til polyfenoler

Kanskje hvis gojibær te-butikker var på hvert hjørne. Hvis hver mann, kvinne og barn spiste açai til frokost, ville ikke kaffe være den største kilden til phytonutrients. Gram for gram, kaffe rangerer bak de fleste bær. Men i den virkelige verden, hvor de fleste drikker flere store kopper kaffe hver dag, er kaffe den primære kilden for våre antioksidanter.

Det er sant, det finnes noen negative studier. Spesielt dyrestudier er mer sannsynlig til å vise negative resultater. Men det er viktig å innse at dyr ikke er vanlige kaffedrikkere.

Å gi en gruppe lab-mus en gruppe koffeinholdig kaffe, er ikke det samme som å gi det til mennesker som har drukket det i årevis. Koffein, som så mange andre planteforbindelser vi holder, er et naturlig plantevernmiddel som bestemte planter (som kaffe og te) ansetter for å avverge og til og med drepe små rovdyr.

Hoveddelen av bevis antyder at mennesker har tilpasset seg denne “giften” og gjort det sunt, et hormonelt innspill som i riktig doser forbedrer vår helse og trivsel.

Når det er sagt, avhengig av flere variabler, kan kaffeforbruk ha noen ulemper, men forhøyet kolesterol er ikke nødvendigvis den største av disse, da kaffe tilsynelatende påvirker HDL, mer enn annet kolesterol.

Vi som importerer kaffe fokuserer selvsagt utelukkende på det positive. Kaffeeksperter på TV minner mye om fotballekspertene. De ha mye å si, men ikke alt er basert på forskning.

For sikkerhets skyld: Denne artikkelen er ikke ment som helseråd og har du bekymringer i forhold til dette må du alltid konsultere en lege. I forhold til kostholdsråd anbefales det at man tar kontakt med en ernæringsfysiolog. Selv om forfatteren i dette er det, er dette kun ment som generell informasjon og ikke som anbefaling for noe.

  1. TV2 Helsekontrollen, Stor test av kaffe – Denne kaffen bør du unngå – https://www.tv2.no/a/10476288/
  2. NRK, Helsedirektoratet advarer mot ufiltrert kaffe – https://www.nrk.no/norge/helsedirektoratet-advarer-mot-ufiltrert-kaffe-1.13805458
  3. NRK, Syk av å leve for sunt – https://www.nrk.no/livsstil/syk-av-a-leve-for-sunt-1.1314412
  4. Norsk Helseinformatikk, https://nhi.no/kosthold/forebyggende-kost-og-sykdom/hoyt-kolesterol-hjelper-kostendringer-og-trening/?page=3
  5. High intake of regular-fat cheese compared with reduced-fat cheese does not affect LDL cholesterol or risk markers of the metabolic syndrome: a randomized controlled trial – Raziani F, Tholstrup T, Kristensen MD, Svanegaard ML, Ritz C, Astrup A, Raben A. – Department of Nutrition, Exercise, and Sports, University of Copenhagen, Denmark.
  6. Dairy Fats and Cardiovascular Disease: Do We Really Need to Be Concerned? Ronan Lordan, Alexandros Tsoupras, Bhaskar Mitra, and Ioannis Zabetakis – Department of Biological Sciences, University of Limerick og Extrx Oy, Finland – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867544/
  7. Identity of the cholesterol-raising factor from boiled coffee and its effects on liver function enzymes – M P Weusten-Van der Wouw, M B Katan, R Viani, A C Huggett, R Liardon, R Liardon, P G Lund-Larsen, D S Thelle, I Ahola and A Aro – Department of Human Nutrition, Agricultural University, Wageningen, The Netherlands. http://www.jlr.org/content/35/4/721.abstract?ijkey=081705137da1b9f31fe8c2de3936a8e960fa78d9&keytype2=tf_ipsecsha
  8. Hjellvik V, Tverdal A, Strøm H. – Norwegian Institute of Public Health, Nydalen, Oslo, Norway. Vidar.Hjellvik@fhi.no – Boiled coffee intake and subsequent risk for type 2 diabetes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21317784
  9. Boiled coffee consumption and the risk of prostate cancer: follow-up of 224,234 Norwegian men 20-69 years. – Tverdal A – Department of Pharmacoepidemiology, Norwegian Institute of Public Health, PO Box 4404 Nydalen, Oslo NO-0403, Norway. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25535729
  10. Effects of Coffee Extracts with Different Roasting Degrees on Antioxidant and Anti-Inflammatory Systems in Mice – Sukyoung Choi1, Soohan Jung2, og Kwang Suk Ko2 – 1. Department of Converging Clinical & Public Health, Ewha Womans University, Seoul 03760, Korea; 2. Department of Nutritional Science and Food Management, Ewha Womans University, Seoul 03760, Korea; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872781/
  11. Coffee and tea consumption and risk of pre- and postmenopausal breast cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort study. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25637171
  12. Coffee consumption and the risk of cancer in the Norwegian Women and Cancer (NOWAC) Study – Lukic M1, Licaj I2, Lund E2, Skeie G2, Weiderpass E2,3,4,5 Braaten T2 – 1 Department of Community Medicine, Faculty of Health Sciences, UiT The Arctic University of Norway, 2Department of Community Medicine, Faculty of Health Sciences, UiT The Arctic University of Norway, 3 Department of Research, Cancer Registry of Norway, Institute of Population-Based Cancer Research, 4 Department of Medical Epidemiology and Biostatistics, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden, 5 Genetic Epidemiology Group, Folkhälsan Research Center, Helsinki, Finland. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27010635
  13. Current evidence for the use of coffee and caffeine to prevent age-related cognitive decline and Alzheimer’s disease -A.J. Carman, Alzheimer’s Drug Discovery Foundation, NY, USA – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24676319
  14. Coffee consumption and risk of colorectal cancer: a meta-analysis of observational studies – Li G1, Ma D, Zhang Y, Zheng W, Wang P. – Department of Social Medicine & Health Education, School of Public Health, Peking University, Beijing 100191, China – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22694939
  15. Increasing consumption of coffee associated with reduced risk of type 2 diabetes, study finds – Source:Diabetologia – https://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140424190516.htm#_jmp0_
  16. Coffee polyphenols improve peripheral endothelial function after glucose loading in healthy male adults – Ochiai R1, Sugiura Y2, Shioya Y2, Otsuka K2, Katsuragi Y2, Hashiguchi T3 – 1 Health Care Food Research Laboratories, Kao Corporation, Tokyo 131-8501, Japan. 2 Health Care Food Research Laboratories, Kao Corporation, Tokyo, Japan. 3 Department of Laboratory and Vascular Medicine, Kagoshima University Graduate School of Medical and Dental Sciences, Kagoshima City, Japan – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24461317
  17. Coffee bean polyphenols ameliorate postprandial endothelial dysfunction in healthy male adults – Ochiai R1, Sugiura Y, Otsuka K, Katsuragi Y, Hashiguchi T – 1 Health Care Food Research Laboratories, Kao Corporation , Tokyo , Japan – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25666414
  18. A prospective study of coffee consumption and the risk of symptomatic gallstone disease in men – Leitzmann MF1, Willett WC, Rimm EB, Stampfer MJ, Spiegelman D, Colditz GA, Giovannucci E – Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, Boston, Mass. 02115, USA – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10367821
  19. Bjarne K Jacobsen og Dag S Thelle – American Journal of Epidemiology, Volume 125, Issue 4, April 1987, Pages 622–630, https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.aje.a114575
  20. N. Niyonzima m.fl: Reconstituted High-Density Lipoprotein Attenuates Cholesterol Crystal-Induced Inflammatory Responses by Reducing Complement Activation. The Journal of Immunology, juni 2015 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26026058
  21. The association of coffee intake with liver cancer risk is mediated by biomarkers of inflammation and hepatocellular injury: data from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26561631
  22. Higher coffee consumption is associated with lower risk of all-cause and cause-specific mortality in three large prospective cohorts. – Loftfield E, Freedman ND – Division of Cancer Epidemiology & Genetics, National Cancer Institute, Bethesda, Maryland, USA – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26940712
  23. Coffee Consumption Is Positively Associated with Longer Leukocyte Telomere Length in the Nurses’ Health Study – Liu JJ1, Crous-Bou M2, Giovannucci E3, De Vivo I4https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27281805
  24. Relationship between Caffeine and Levels of DNA Repair and Oxidative Stress in Women with and without a BRCA1 Mutation – Nikitina D, Chen Z, Vallis K, Poll A, Ainsworth P, Narod SA, Kotsopoulos J. – Women’s College Research Institute, Women’s College Hospital, Toronto, Ont., Canada – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26670362
  25. Association of coffee and caffeine intake with the risk of Parkinson disease – Ross GW, Abbott RD, Petrovitch H, Morens DM, Grandinetti A, Tung KH, Tanner CM, Masaki KH, Blanchette PL, Curb JD, Popper JS, White LR. – Department of Veterans Affairs, Honolulu, USA. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10819950
  26. Coffee consumption and prostate cancer risk: a meta-analysis of cohort studies. Liu H, Hu GH, Wang XC, Huang TB, Xu L, Lai P, Guo ZF, Xu YF. – Department of Urology , Shanghai Tenth People’s Hospital, Tongji University , Shanghai , China. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25706900
  27. Coffee consumption and risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective studies – Larsson SC, Orsini N. – Division of Nutritional Epidemiology, National Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, Box 210, SE-17177 Stockholm, Sweden. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21920945
  28. Skin photoprotection and consumption of coffee and polyphenols in healthy middle-aged Japanese females. – Fukushima Y, Takahashi Y, Hori Y, Kishimoto Y, Shiga K, Tanaka Y, Masunaga E, Tani M, Yokoyama M, Kondo K. – Wellness Communications Section, Nestlé Japan Ltd, Tokyo, Japan. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25041334

Discover more from sorze4.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top