Taurine, et vidundermolekyl?

Taurin er en type aminosyre som finnes i mange matvarer og tilsettes ofte energidrikker. Mange tar taurin som et supplement, og noen forskere omtaler det som et «vidundermolekyl». Taurin har vist seg å ha flere helsemessige fordeler, som lavere risiko for sykdom og forbedret idrettsprestasjoner¹.

Når det gjelder negative virkninger av taurin, er det ikke mange rapporterte bivirkninger av taurin. Men noen studier har vist at høye doser av taurin kan føre til bivirkninger som hodepine, søvnforstyrrelser og kvalme¹.

Matvarer som inneholder høye nivåer av taurin inkluderer kjøtt, fisk og sjømat¹.

Flere studier har antydet at taurin kan spille en rolle i å gjøre kroppen mer følsom for insulin og kan hjelpe til med å overvinne noen risikofaktorer for både type 1 og type 2 diabetes¹³. Taurin har også vist seg å ha en positiv effekt på glukosehomeostase og har hypoglykemiske, anti-fedme, hypotensive og hypolipidemiske effekter².

Det er imidlertid viktig å merke seg at det ikke er nok bevis for å konkludere med at taurin kan brukes til å bekjempe diabetes type 2. Det er nødvendig med mer forskning på dette området¹.

Ja, det er noen dyreforskning som tyder på at økt inntak av taurin kan bidra til å forhindre diabetes type 2 ved å redusere blodsukkernivået og insulinresistens. Interessant nok har personer med diabetes en tendens til å ha lavere nivåer av taurin – en annen indikator på at det kan spille en rolle i denne sykdommen.

Selv om energidrikker ofte inneholder tauring er det ikke anbefalt som en kilde til aminosyren taurin. I energidrikker benyttes syntetisk taurin (og syntetisk koffein) og slike produkter har en del ingredienser som ikke gir positive helseeffekter, som sukker, syntetisk søtninger (aspartam, acesulfam K, sukralose).

Les mer om Taurin på Illustrert Vitenskap…

Taurin kan kjøpes fra en rekke forhandlere…

Informasjonen på denne nettsiden er IKKE ment å diagnostisere, behandle, kurere eller forebygge noen sykdom eller tilstand. Rådfør deg alltid med lege eller kvalifisert helsepersonell før du foretar betydelige endringer i kostholdet ditt.

Claudia Renata Peres Münch-Yttereng
CRO sorze4 AS
Master of Science, Nutrition, obesity and eating disorders,

Kilder:

  1. Hva er taurin? Fordeler, bivirkninger og mer – vegan.rocks. https://vegan.rocks/nb/blog/taurine/
  2. Fordeler, bivirkninger og mer. https://vestliil.no/cos-039-er-taurin-fordeler-bivirkninger-og-mer/
  3. TAURINE: HVA ER DET, FORDELER OG BIVIRKNINGER – shopgiejo.com. https://shopgiejo.com/no/taurin-hva-er-det-fordeler-og-bivirkninger/
  4. What is taurine? Benefits and side effects – Medical News Today. https://www.medicalnewstoday.com/articles/326476
  5. What Is Taurine? Benefits, Side Effects, and More – Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/what-is-taurine
  6. Ameliorative effect of taurine against diabetes and renal‑associated …. https://www.spandidos-publications.com/10.3892/mi.2021.3
  7. Kontroll ved diabetes type 2 – NHI.no. https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/diabetes-type-2/diabeteskontroll-type-2/
  8. Diabetes type 2 – symptomer, årsak og behandling – Helsenorge. https://www.helsenorge.no/sykdom/diabetes/diabetes-type-2/

Discover more from sorze4.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top