Rykter sier at eplesukker er en god sukker erstatning

At eplesukker er en bra sukkererstatning, spesielt for de som må kontrollere blodsukker, det kan man nok si er 100 % feil. Sukker er som regel alltid sukker, uansett hvilken form det kommer i.

Noen former som honning er bedre enn raffinert sukker, men eplesukker, som også er kjent som eplejuicekonsentrat eller eplesirup, er et søtningsmiddel laget av epler. Selv om det er et naturlig søtningsmiddel, har det fortsatt høyt sukkerinnhold og kan påvirke blodsukkernivået hos personer med diabetes.

Generelt anbefales det at personer med diabetes begrenser inntaket av alle typer tilsatt sukker, inkludert eplesukker. Inntak av for mye sukker kan føre til topper i blodsukkernivået, noe som kan være skadelig for personer med diabetes.

Men hvis du skal innta eplesukker, er det viktig å gjøre det med måte og sammen med et balansert måltid eller mellommåltid som inneholder protein og fiber. Dette kan bidra til å bremse opptaket av sukker i blodet og minimere innvirkningen på blodsukkernivået.

Eplesukker har et tilsvarende kaloriinnhold som andre typer sukker. Den inneholder omtrent 4 kalorier per gram.

Dette betyr at en spiseskje (ca. 20 gram) eplesukker inneholder rundt 80 kalorier. Det er viktig å merke seg at eplesukker, som andre sukkerarter, er en konsentrert kilde til kalorier og kan bidra til vektøkning hvis det konsumeres for mye av det. Noen kaller også tørket eple for eplesukker. Tørket eple kan ha en GI på 35 og 16 kcal per spiseskje.

Hvis du teller kalorier eller prøver å styre vekten, er det viktig å være oppmerksom på inntaket av alle typer tilsatt sukker, inkludert eplesukker, og å begrense forbruket til moderate mengder.

Selv om det kan tilby noen ernæringsmessige fordeler sammenlignet med andre typer tilsatt sukker, er eplesukker fortsatt en konsentrert kilde til kalorier og kan ha lignende effekter på blodsukkernivået som andre sukkerarter.

En potensiell fordel med eplesukker er at det inneholder noen vitaminer og mineraler som finnes naturlig i epler, for eksempel vitamin C og kalium. Imidlertid er disse næringsstoffene tilstede i små mengder, og sukkerinnholdet i eplesukker oppveier eventuelle potensielle ernæringsmessige fordeler.

Det er viktig å huske at alle typer tilsatt sukker, inkludert eplesukker, bør inntas med måte. Inntak av for mye sukker kan føre til vektøkning, tannproblemer og økt risiko for kroniske sykdommer som diabetes type 2 og hjertesykdom.

Hvis du ser etter et naturlig søtningsmiddel med potensielle helsemessige fordeler, kan du vurdere å bruke små mengder hel frukt, som hakkede epler eller bær, som søtningsmiddel i stedet for konsentrerte søtningsmidler som eplesukker. Dette kan gi ekstra fiber og næringsstoffer, samtidig som det tilfredsstiller søtsuget. 

Den glykemiske indeksen (GI) er et mål på hvor raskt matvarer som inneholder karbohydrater øker blodsukkernivået. Eplesukker, som er en konsentrert kilde til karbohydrater, har høy GI-verdi.

Den nøyaktige GI-verdien til eplesukker kan variere avhengig av faktorer som hvordan det behandles og konsumeres, men generelt er det anslått å ha en GI-verdi på rundt 65-75. Dette regnes som en moderat til høy GI-verdi.

Raffinert sukker, som også er kjent som bordsukker eller sukrose, har en høy glykemisk indeks (GI). Den nøyaktige GI-verdien til raffinert sukker kan variere avhengig av faktorer som kilden til sukkeret og hvordan det konsumeres, men generelt er det anslått å ha en GI-verdi på rundt 60-70, så den kan faktisk være lavere enn eplesukker.

Er tørkede epler bedre?

dried apple slices close up

Noen har kalt tørkede epler for eplesukker. Den glykemiske indeksen (GI) til tørket eple kan variere avhengig av faktorer som variasjonen av eple og hvordan det behandles, men generelt har det en moderat til høy GI-verdi. GI-verdien til tørkede epler er beregnet til å være rundt 29-44, avhengig av den spesifikke sorten og bearbeidingsmetoden.

Tørket eple er en konsentrert kilde til kalorier, siden vanninnholdet i frukten fjernes under tørkeprosessen. 20 gram tørkede epleskiver inneholder omtrent 50 kalorier.

Det kan være vanskelig å direkte sammenligne sødmen til tørkede epler og raffinert sukker fordi det er to forskjellige typer søtningsmidler med forskjellige sødmenivåer og egenskaper.

Det er imidlertid verdt å merke seg at tørkede epler er et naturlig søtningsmiddel som inneholder naturlig forekommende sukkerarter som fruktose og glukose. Disse sukkerene er mindre konsentrert enn sukrose (bordsukker) som finnes i raffinert sukker, og som et resultat er tørkede epler vanligvis mindre søte enn raffinert sukker gram for gram.

Når det gjelder sødme, inneholder 1 gram tørkede epleskiver cirka 0,014 gram sukker, mens 1 gram raffinert sukker inneholder cirka 0,99 gram sukker. Dette betyr at raffinert sukker er omtrent 70 ganger søtere enn tørkede epleskiver på gram-for-gram-basis. Vårt naturlige søtningsmiddel JustSweet er 1750 ganger søtere enn tørkede epler (som noen kaller eplesukker), så det er et mye mer økonomisk søtningsmiddel.

Begrens inntaket

Alle typer sukker kan forårsake en relativt rask økning i blodsukkernivået når det konsumeres. For personer med diabetes kan inntak av for mye sukker føre til topper i blodsukkernivået og kan øke risikoen for langsiktige komplikasjoner.

Det er viktig å merke seg at å innta for mye av alle typer tilsatt sukker, enten det er raffinert sukker, honning, lønnesirup eller eplesukker kan ha negative helseeffekter. For å hjelpe til med å kontrollere blodsukkernivået og fremme generell helse, anbefales det å begrense inntaket av alle typer tilsatt sukker og fokusere på å innta et balansert kosthold rikt på næringsmidler som frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteiner.

Epler inneholder karbohydrater, men det har minimal effekt på blodsukkeret når det spises som en hel frukt. De er svært næringsrike og er et godt valg for et sunt kosthold.

Det er også viktig å rådføre seg med en helsepersonell, for eksempel en registrert kostholdsekspert, for å finne ut hvilken mat og drikke som passer for dine individuelle behov og mål for blodsukkerkontroll. Se gjerne vår side om Ansvarsfraskrivelse.

Claudia Renata Peres Münch-Yttereng
CRO sorze4 AS
Master of Science, Nutrition, obesity and eating disorders,

 

 

 

 

Scroll to Top