Publisert på Academia.edu

Det er ikke hva vi driver med til vanlig, å publisere forskningsrapporter, men vår artikkel om hvordan kunstige søtningsstoffer påvirker naturen er en av våre mest besøkte sider. Riktignok den engelske versjonen. Denne rapporten fikk vi melding om at var publisert på Academia som ønsket en bekreftelse på at de kunne publisere rapporten der.

Academia.edu er et amerikansk for-profitt sosialt nettsted for akademikere. Det begynte som et gratis og åpent depot for akademiske tidsskriftartikler.

Det var aldri vår intensjon å bli publisert på et nettsted med 71 millioner brukere. Akademikere og studenter, men opplysning om miljøproblemene kunstige søtningsstoffer kan forårsake er viktig. 

Ingen miljøvurderinger for tilsetningsstoffer i mat

I EU var det tidligere ikke tillatt å gjøre miljøvurderinger i forbindelse med i risikovurdering av tilsetningsstoffer til mat. Kjemiske søtningsstoffer som sukralose (SUC), aspartam (ASP), syklamat (CYK), m.fl. er godkjent og anses av European Food Safety Authority (EFSA) som trygg for mennesker, så lenge man holder seg under grensen for daglig inntak.

Allikevel kan man si at det ikke er tatt noe hensyn til miljøeffektene forbruk av slike syntetiske stoffer har. Selv om et stoff vurderes som harmløst for menneskekroppen, behøver ikke det nødvendigvis bety at det er ufarlig, eller uten påvirkning for fisk, fugl, planter og annet liv i naturen.

Mer om miljø og søtstoffer i vår opprinnelige artikkel om dette temaet.

 

Scroll to Top