Overdreven konsum av brus og fruktjuice øker risikoen for tidlig død

Forskere fra Emory og Cornell fant uta at overdreven forbruk av brus økte risikoen for tidlig død med 11%. Overdreven forbruk[1] av fruktjuice økte risikoen for tidlig død med 24%

Ny forskning, publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA), indikerer at; Etter at faktorer som fedme ble tatt i betraktning, hadde de med høyest inntak av SSB (sukker-søtede drikkevarer) en 11 prosent økt risiko for å dø av hvilken som helst årsak for hver ekstra 350 ml sukker-søtet drikke konsumert, og en 24 prosent økt risiko for hver ekstra 350 ml fruktjuice konsumert.

Resultatene tyder på høyere forbruk av sukkerholdige drikker, inkludert fruktjuice, er forbundet med økt dødelighet.

Næringsinnholdet i 100 prosent fruktjuicer og SHD (sukkerholdige drikkevarer) er svært lik.

“Mens 100 prosent fruktjuice inneholder noen vitaminer og phytonutrients som mangler fra de fleste SHD, er de dominerende ingrediensene sukker og vann.

Selv om sukker i SHD er tilsatt under bearbeiding og sukkeret i 100 prosent fruktjuice oppstår naturlig, er sukkeret kroppen skal behandle, i det vesentlige det samme, og den biokjemiske responsen når de metaboliseres, er den samme.

Økt risiko for død med forbruk av sukkerholdige drikker.

Forfatterne av rapporten foreslo mulige årsaker til økt risiko for død av forbruk av sukkerholdige drikker.

Fedme er åpenbart hovedfaktoren, men når det tas hensyn til det, tyder forskningen på at sukkerholdige drikker øker insulinresistens.

Andre faktorer kan være at forbruker fruktose endrer lipid nivåer i blodet, endrer markører for betennelse og blodtrykk, mens høyt glukose forbruk har vært assosiert med insulinresistens og diabetes.

Fruktjuice ses ofte som et “sunt” alternativ

Dette er en svært viktig studie, særlig ettersom fruktjuice ofte settes som et sunt alternativ til sukker-søtede drikkevarer, selv om de ofte inneholder mye mer sukker (spesielt smoothies).

Fruktjuice kan gi vitaminer og til og med litt fiber, men det er lite helsepenger utover dette: mengden av fytokjemikalier som finnes i juice er for lav til å ha ytterligere fordelaktig effekt, og det er ingen gunstig helseeffekt fra såkalte antioksidanter.

Hvis foreningen viser seg å være kausal (som vi ikke vet ennå), ville dette ha en rekke implikasjoner: først og fremst vil det antyde at det ikke spiller noen rolle om sukkerholdige drikker er brus eller fruktjuicer.

Dette er viktig, fordi fruktjuicer og smoothies vanligvis ikke oppfattes som sukkerholdige drikker. For det andre vil det foreslå påståtte helsemessige fordeler av fruktjuicer ikke er tilstrekkelige for å motvirke deres sukkerinnhold.

Fruktjuice – En dårlig erstatning for frukt

Fruktjuice er en dårlig erstatning for frukt i sin naturlige form, særlig da det mye lettere kan bli overforbruke.

Et 150 ml glass appelsinjuice laget av ca. to appelsiner – men det tar mye lenger tid å spise to appelsiner enn å drikke juice.

I Storbritannia er den generelle anbefalingen at et 150 ml glass fruktjuice kan gi en av fem-om-dagen, men ikke mer.

Hva gjør Amazon Secret® og Fruity’n Sweet® forskjellig

Ingen av dem er 100% juice, selv om de smaker slik. Søtheten kommer fra vårt naturlige sukkererstatningsprodukt JustSweet® som i de mengdene du finner i våre produkter ikke vil føre til noen av symptomene man kan få med overdreven bruk av sukker og fruktjuice.

Det finnes indikasjoner[2] på at våre fruktdrikker (med stevia og prebiotisk fiber) kan senke blodtrykket over tid (after 4-6 weeks) og stevia kan se ut til å senke blodtrykket. Imidlertid må det forskes mer på dette..

Ansvarsfraskrivelse

Informasjonen på denne nettsiden er IKKE ment å diagnostisere, behandle, kurere eller forebygge noen sykdom eller tilstand. Rådfør deg alltid med lege eller kvalifisert helsepersonell før du foretar betydelige endringer i kostholdet ditt. Les gjerne hele teksten for vår ansvarsfraskrivelse.

  1. 150 ml er ikke ansett som overdreven bruk.

  2. Ikke 100% vitenskapelig bevist

 

 

Scroll to Top