Kunstige søtningsmidler øker risikoen for kreft

Risikofaktorer som bearbeidet mat, sukkerholdige drikker, fedme, diabetes 2, alkoholforbruk, stillesittende og mindre aktivitet har økt siden 1950, og forskernes oppfatning er at dette førte til endringer i mikroorganismer i fordøyelsessystemet. 

Det bestrider vi ikke, men man kan kanskje si at en artikkel/forskning på temaet er publisert i Nature Reviews Clinical Oncology (Prof. Shuji Ogino, Bringham and Women’s Hospital i Boston, USA – Kreft blant yngre) er misvisende, og noen vil tro at dens eneste formål er å avlede fokus og frikjenne det andre peker på som en viktig faktor: De kunstige søtningsmidlene.

Økningen i kreft

Økningen har vært økende over lengre tid, og raskere enn økningen for eksempel  tykktarmskreft, som begynte å gå opp på midten av 1980-tallet. Sammenlignet med personer som er født rundt 1950, har de som er født i 1990 dobbelt så stor risiko for tykktarmskreft og fire ganger så stor risiko som for eksempel endetarmskreft.

Hvorfor velger forskere å ignorere det faktum at slutten av 1980-tallet og inn på 1990-tallet var en periode da de mest kreftfremkallende kunstige søtningsmidlene ble godkjent og tatt i bruk? Hvorfor er det så mye forskning overser enhver kobling til disse, på den tiden, nye stoffer, og i stedet skifter skylden til andre matvarer?

I 1983 (48 FR 31376) godkjente FDA bruken av aspartam i kullsyreholdige drikker og kullsyreholdige drikkesirupbaser, og i 1996 godkjente FDA det for bruk som et “generelt søtningsmiddel.”

FDA godkjente acesulfamkalium (Ace-K) for bruk i spesifikke mat- og drikkekategorier i 1988 (53 FR 28379), og godkjente det i 2003 som et generelt søtningsmiddel og smakforsterker i mat

FDA godkjente sukralose for bruk i 15 matkategorier i 1998 og til bruk som et generelt søtningsmiddel for matvarer i 1999, under visse bruksbetingelser.

Selvfølgelig har vi ingen bevis for å si at disse kunstige søtningsmidlene er den eneste årsaken. Faktorene nevnt i forskningsrapporten det vises til kan selvsagt også være blant risikofaktorene, men å overse kunstige søtningsmidler som risikofaktor? Vel, det må være tillatt å spørre hvorfor noen gjør det.

Når andre velger å ignorere slike faktorer fullstendig, kan det være nyttig å vurdere et slikt indirekte «krav»?

Kunstige søtningsmidler øker risikoen for kreft

Bevisbasert studie

Kunstige søtningsmidler er kalorier med lavt kaloriinnhold som brukes til å erstatte sukker i mat og drikke. Mange studier har vist at kjemikalier som brukes i kunstige søtningsmidler kan øke kreftrisikoen ved å endre bakteriene i tarmen.

Mens FDA har ryddet disse kunstige søtningsmidler for bruk, er det mange bekymringer. I 1988 (53 FR 28379) godkjente FDA bruk av acesulfam-kalium i flere forskjellige mat- og drikkekategorier. I 2003, under strenge retningslinjer for bruk, autoriserte den bruken til å forbedre smaken i mat, bortsett fra kjøtt og fjærfe.

I tillegg godkjente FDA sukralose for bruk i 15 forskjellige matkategorier under spesifikke retningslinjer for bruk i 1998 og som et generelt søtningsmiddel for matvarer i 1999.

Men visste du at kunstige søtningsmidler kan forårsake kreft? Denne artikkelen vil forklare hvorfor kunstige søtningsmidler forårsaker kreft og hvordan du kan unngå det!

Hva er kreft?

Når celler i kroppen begynner å formere seg ukontrollert, utvikler kreft. Celler utvikler seg vanligvis og deler seg ordnet, men når denne likevekten er opprørt, kan de formere seg ut av kontroll og resultere i vekst kjent som svulster. Disse svulstene sprer seg til andre kroppsdeler gjennom blodet eller lymfesystemet.

Hva er de grunnleggende risikofaktorene for kreft?

Risikofaktorer som bearbeidet mat, sukkerholdige drikker, fedme, diabetes 2, alkoholforbruk, stillesittende og mindre aktivitet har økt siden 1950, og forskernes oppfatning er at dette førte til endringer i mikroorganismer i fordøyelsessystemet.

Av 14 typer kreft var 8 knyttet til fordøyelsessystemet. Maten vi spiser mater mikroorganismer i tarmene våre. Kosthold påvirker denne sammensetningen direkte; Til syvende og sist kan disse endringene påvirke sykdomsrisikoen.

Derfor bidrar ifølge forskerne den vestlige verdens livsstilsfaktorer til kreftepidemien vi nå ser. Som med de fleste sykdommer, kan mange faktorer bidra til risikoen for å utvikle kreft.

  • Kunstige søtningsmidler har vært knyttet til helseproblemer som diabetes og fedme.
  • Overdreven soleksponering har økt risikoen for noen hudkreft, inkludert melanom.
  • Eksponering for stråling i medisinsk bildebehandling tester eller behandlinger kan øke sjansene for å utvikle visse kreftformer, for eksempel leukemi eller kreft i skjoldbruskkjertelen.
  • Visse kjemikalier har vært kjent for å forårsake kreft hos dyr – og kan også øke risikoen for denne sykdommen hos mennesker. Noen eksempler er vinylklorid, asbest, benzen (en ingrediens i bensin) og dieseleksos.

Kan kunstige søtningsmidler forårsake kreft?

Mange næringsmiddelindustrier har begynt å stole på kunstige søtningsmidler og bruke dem i drikkevarer, mat og meieriprodukter som yoghurt og iskrem. Når du bruker kunstige søtningsmidler i stedet for naturlige sukkerstatninger, bør du vurdere deres mulige helseeffekter og muligheten for kreft fordi de inneholder kreftfremkallende elementer som benzen eller formaldehyd som kan frigjøres under fordøyelsen når fordøyelsen kombineres med fordøyelsesenzymer (for det meste pankreatin).

Er det noen forskningsbaserte beviser som sier at kunstige søtningsmidler forårsaker kreft?

Dette er et alvorlig spørsmål reist mot kunstige søtningsmidler. Og svaret er JA; Tallrike studier støtter kunstige søtningsmidler forårsaker kreft. En av dem er utført av Nutritional Epidemiology Research Team.

Denne studien konkluderte med at kunstige søtningsmidler kan øke kreftrisikoen med 13%. Hovedsynderne var aspartam og acesulfam-K, to av de mest kjente blant de kunstige søtningsmidlene. De som bruker mye kunstige søtningsmidler har en høyere risiko for å få brystkreft og maligniteter knyttet til fedme.

I en annen NutriNet-Santé populasjonsbasert kohortstudie utført av NCBI, konkluderes det med at kunstige søtningsmidler forårsaker kreft. I denne viktige kohortstudien følger kunstige søtningsmidler som acesulfam-K og aspartam tilstede i mange drikker og mat over hele verden en økt risiko for å utvikle kreft.

Hva er arbeidsmekanismene til kunstige søtningsmidler?

Arbeidsmekanismen til kunstige søtningsmidler er ganske forskjellig fra naturlige søtningsmidler.

  • Naturlige søtningsmidler som sukker, honning, etc., kalles funksjonelle tilsetningsstoffer da de har en funksjonell rolle i matvarer. De gir kalorier og karbohydrater til kroppen vår som er den viktigste energikilden for kroppen vår.
  • Kunstige søtningsmidler har ingen næringsverdi og gir ingen kalorier eller karbohydrater til kroppen. Derfor er de kjent som non-nutritive søtningsmidler.

Kunstige søtningsmidler stimulerer smaksløkene på tungen, og sender signaler til hjernen din når du smaker noe surt eller bittert. Når dette skjer, forteller det hjernen din at det er en overflødig mengde sukker tilstede, så det sender ut hormoner som forteller deg å slutte å spise så mye (karbohydrater).

Forskere mener dette fører til langsiktig vekttap fordi det stopper vektøkning ved å øke stoffskiftet, men noe forskning har kanskje vist det motsatte. Men forårsaker også noen bivirkninger som hodepine eller magesmerter på grunn av mangel på energiinntak fra karbohydrater som kan påvirke den generelle helsen hvis den ikke blir tatt vare på riktig.

Endrer kunstige søtningsmidler tarm-mikrobiomet?

Ja, kunstige søtningsmidler er forbundet med endringer i tarmmikrobiomet og endrer de sunne tarmbakteriene til endrede og dårlige bakterie som begynner å invadere tarmveggen. Dette fører til alvorlige helseproblemer og kan føre til tarmkreft.

Kolorektal kreft er den tredje hyppigste kreft hos både menn og kvinner over hele verden. Kosthold, fedme og fysisk inaktivitet er de tre viktigste risikofaktorene for kolorektal kreft. Andre ting kan imidlertid gjøre deg mer sannsynlig å få kolorektal kreft. En av disse faktorene er tarmmikrobiomet ditt. Mage-tarmkanalens bosatte bakterier blir referert til som tarmmikrobiomet ditt. Dette omfatter parasitter, sopp, bakterier og virus.

Menneskekroppen inneholder flere bakterier enn menneskelige celler. Bakteriene i tarmen er avgjørende for fordøyelses- og metabolismeprosesser. De kan påvirke din generelle helse ved å regulere immunresponser og hvordan du absorberer næringsstoffer fra maten din.

Sterke bevis tyder på at kunstige søtningsmidler kan knyttes til endringer i tarmmikrobiomet og kan føre til alvorlige helseproblemer som diabetes type 2, fedme, hjertesykdom og til og med kreft!

Oppsummering!

Flere vitenskapelige studier støtter at kunstige søtningsmidler forårsaker kreft. Også, som det står akkurat nå, er det klart at kunstige søtningsmidler forårsaker kreft og inneholder skadelige stoffer.

Mange vitenskapelige studier har funnet en sammenheng mellom økt bruk av kunstige søtningsmidler og høyere kreftfrekvens blant de som bruker mer av disse produktene. Hvorvidt dette har vist seg å være årsakssammenheng, må man gjennomføre videre studier for å avgjøre.

Referanser

Debras, C., Chazelas, E., Srour, B., Druesne-Pecollo, N., Esseddik, Y., Szabo de Edelenyi, F., Agaësse, C., De Sa, A., Lutchia, R., Gigandet, S., Huybrechts, I., Julia, C., Kesse-Guyot, E., Allès, B., Andreeva, V. A., Galan, P., Hercberg, S., Deschasaux-Tanguy, M., & Touvier, M. (2022). Kunstige søtningsmidler og kreftrisiko: Resultater fra NutriNet-Santé populasjonsbasert kohortstudie. PLoS medisin19(3), e1003950. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003950

Chattopadhyay, S., Raychaudhuri, U., & Chakraborty, R. (2014). Kunstige søtningsmidler – en gjennomgang. Tidsskrift for matvitenskap og teknologi51(4), 611–621. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0571-1

Sharma, A., Amarnath, S., Thulasimani, M., & Ramaswamy, S. (2016). Kunstige søtningsmidler som sukkererstatning: Er de virkelig trygge? Indisk tidsskrift for farmakologi48(3), 237–240. https://doi.org/10.4103/0253-7613.182888

Gupta M. (2018). Sukkererstatninger: mekanisme, tilgjengelighet, nåværende bruk og sikkerhetsproblemer – en oppdatering. Åpen tilgang makedonsk tidsskrift for medisinske6(10), 1888–1894. https://doi.org/10.3889/oamjms.2018.336

Kim, J., & Lee, HK (2022). Potensiell rolle av tarmmikrobiomet i kolorektal kreftprogresjon. Grenser i immunologi12, 807648. https://doi.org/10.3389/fimmu.2021.807648

Sánchez-Alcoholado, L., Ramos-Molina, B., Otero, A., Laborda-Illanes, A., Ordóñez, R., Medina, J. A., Gómez-Millán, J., & Queipo-Ortuño, M. I. (2020). Tarmmikrobiomets rolle i kolorektal kreftutvikling og terapirespons. kreft12(6), 1406. https://doi.org/10.3390/cancers12061406

Chen G. Y. (2018). Tarmmikrobiomets rolle i kolorektal kreft. Klinikker i tykktarms- og endetarmskirurgi, 31(3), 192–198. https://doi.org/10.1055/s-0037-1602239

Cheng, Y., Ling, Z., & Li, L. (2020). Tarmmikrobiota og kolorektal kreft. Grenser i immunologi, 11, 615056. https://doi.org/10.3389/fimmu.2020.615056

Weiderpass E. (2010). Livsstil og kreftrisiko. Tidsskrift for forebyggende medisin og folkehelse = Yebang Uihakhoe chi43(6), 459–471. https://doi.org/10.3961/jpmph.2010.43.6.459

Arem, H., & Loftfield, E. (2017). Kreftepidemiologi: En undersøkelse av modifiserbare risikofaktorer for forebygging og overlevelse. Amerikansk tidsskrift for livsstilsmedisin12(3), 200–210. https://doi.org/10.1177/1559827617700600

Akinyemiju, T., Wiener, H., & Pisu, M. (2017). Kreftrelaterte risikofaktorer og forekomst av store kreftformer etter rase, kjønn og region; analyse av NIH-AARP diett og helse studie. BMC kreft17(1), 597. https://doi.org/10.1186/s12885-017-3557-1

Grassi, L., Caruso, R., Biancosino, B., Belvederi Murri, M., Riba, M., Meggiolaro, E., Ruffilli, F., Palagini, L., Nanni, M. G., Zavatta, S., Toffanin, T., Folesani, F., & Zerbinati, L. (2021). Kunnskap om risikofaktorer for kreft og kreftrisikoatferd blant pasienter med alvorlig psykisk lidelse. Psyko-onkologi30(12), 2077–2081. https://doi.org/10.1002/pon.5822

 

Informasjonen på dette nettstedet er IKKE ment å diagnostisere, behandle, kurere eller forhindre sykdom eller tilstand. Rådfør deg alltid med lege eller kvalifisert helsepersonell før du gjør vesentlige endringer i kostholdet ditt. Vennligst se vår ansvarsfraskrivelse.

Claudia Renata Peres Münch-Yttereng
CRO sorze4 AS
Master of Science, ernæring, fedme og spiseforstyrrelser. Radiograf og stråleterapeut.

Scroll to Top

Discover more from sorze4.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading