Hvorfor bør du unngå lett brus, meieriprodukter med kunstige søtningsmidler?

Hvorfor bør du unngå alle produkter med kunstige søtningsmidler?

Forskningen slipper løs farene ved kunstige søtningsmidler

Brus faller under kategorien alkoholfrie drikkevarer, bestående av vann, kunstig søtningsmiddel og kunstige smaker. Disse er ganske vanlige over hele verden.

På den annen side er meieriprodukter biprodukter av melk, men kan også inneholde kunstige søtningsmidler. Ifølge en gjennomgang for verdens befolkning bruker eldre voksne mer melk enn yngre voksne.

Globalt er USA landet som skal konsumere mer brus enn noen annen, med en statistikk på $ 111.30 inntektsgenerering per person i 2022, ifølge Statista. Gjennomsnittlig volumforbruk utgjør om lag 45,11 l per person i 2022.

En artikkel publisert i BMJ hevder at globalt kunstige søtningsmidler holder et marked på $ 700M med 5% årlig vekst.

Forferdelige ulemper ved kunstige søtningsmidler

Vi kan ikke ignorere det faktum at disse søtningsmidlene påvirker helsen vår. Brus og meieriprodukter gir en rekke helserisikoer når disse inneholder kunstige søtningsmidler.

Helsebevisste mennesker velger disse diettproduktene for å unngå høye sukkernivåer i blodet. En ny studie utført av det franske nasjonale instituttet for helse hevder imidlertid at disse kunstige søtningsmidlene ikke er et trygt alternativ til sukker.

Den nye forskningen har ganske oppsummert mye av helserisikoene i en enkelt boks med diett brus. Det ble funnet at den inneholder 140mg kunstig søtningsmiddel mens 77.6mg kunstig søtningsmiddelforbruk per dag er gjennomsnittet av en tung forbruker av brus.

Studien ble utført på 130.000 franske innbyggere og en tredjedel av befolkningen som bruker kunstige søtningsmidler som aspartam, sukralose og acesulfam-K. Disse forbrukerne hadde også en 10% høyere risiko for å få hjertesykdom enn lavt kunstig søtningsmiddel forbrukere.

Risiko for hjerte- og karsykdommer

I følge WHO 2022-rapporten forstyrrer disse kunstige søtningsmidlene forholdet mellom godt kolesterol (HDL) og dårlig kolesterol (LDL), noe som resulterer i økt forekomst av hjertesykdommer og høyt blodtrykk. Tilsvarende var frekvensen av slag 30% høyere hos høye forbrukere enn hos lave forbrukere av kunstige søtningsmidler.

En studie utført av israelske forskere på 120 deltakere, hevder også at kunstige søtningsmidler kan hindre din normale metabolisme av glukose, pluss at det forårsaker noen uønskede endringer i tarmfloraen som fører til forstyrret metabolisme og forhøyede sjanser for diabetes. Derfor ba de forbrukerne om å konsumere kunstige søtningsmidler i den foreskrevne mengden godkjent av FDA (USA) per dag.

Metabolismen blir påvirket

Forskere har observert at kunstige søtningsmidler tilsatt i forskjellige bearbeidede produkter forårsaker uønskede endringer i tarmens mikroflora hos forbrukerne.

Disse endringene kan skape en forstyrrelse i stoffskiftet.

Aspartam er omdannes til formaldehyd ved høyere temperaturer, som videre omdannes til maursyre som forårsaker metabolsk acidose. All kunstig søtning er forbudt brukt i bakverk, i EU/EØS.

Kognitive forstyrrelser

Det langvarige forbruket av kunstige søtningsmidler kan øke sukkerbehovet ditt, da det forstyrrer hjernen på grunn av færre kalorier. Det øker også sjansene for migrene, depresjon og andre kognitive lidelser.

Oppsummering

Forskere vurderer fortsatt helse-til-risiko-forholdene for kunstige søtningsmidler, men tidligere forskning viste at ulempene mer enn oppveide fordelene.

Referanser

  1. https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071204
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198517/
  3. https://worldpopulationreview.com/country-rankings/milk-consumption-by-country
  4. https://www.nbcnews.com/health/health-news/artificial-sweeteners-health-risks-heart-disease-blood-sugar-rcna46717
  5. https://www.statista.com/study/48826/dairy-products-and-eggs-report/
  6. https://www.statista.com/outlook/cmo/non-alcoholic-drinks/soft-drinks/worldwide

 

 

Discover more from sorze4.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top