Et kontroversielt tema, men en ny rapport konkluderer med at aspartam og acesulfam-K kan forårsake kreft på grunn av karbonisotopen 13C.
4. april 2022 publiserte forskere i Frankrike en omfattende studie som korrelerte diettdrikkeforbruk med kunstige søtningsmidler (aspartam og acesulfam-K) med kreft[1]. Reiser disse resultatene mange spørsmål om hvordan komponenter i proteiner kan forårsake kreft? Og hvordan forårsaker acesulfam-K (uten aminosyrer) kreft?
Rapporten:
Evidence of Stable Isotope 13C Causing All Cancers
Reginald B. Little. Dept of Natural Science, Stillman College.
Tuscaloosa, Alabama 35401
I denne rapporten konkluderer forfatteren med at dette er bevis på stabile uvanlige, ikke-primordiale isotoper (2D, 13C, 15N, 17O, 25Mg, 33S) forårsaker kreft, og 13C forårsaker direkte kreft.
Hvorfor forårsaker aspartam og acesulfam-K kreft?
Aspartam er syntetisert fra asparaginsyre og fenylalanin. Og disse aminosyrene er i alle proteiner. Under fordøyelsen brytes proteiner ned til aminosyrer. Og under fordøyelsen av aspartam produseres fenylalanin og asparaginsyrer.
Så, hva er det med asparaginsyre og fenylalanin fra aspartam som forårsaker kreft, mens asparaginsyre og fenylalanin fra andre matvarer ikke forårsaker kreft?
Asparaginsyre er en ikke-essensiell aminosyre. Fenylalanin er en essensiell aminosyre, så det er sannsynligvis fenylalanin som forårsaker kreft. Forfatteren her bemerker at 13C i fenylalanin og asparaginsyrer er årsakene til at aspartam forårsaker kreft.
Hva med acesulfam-K?
Acesulfam-K syntetiseres ikke fra aminosyrer, men det er syntetisert fra forløpere som har peptid- og oligonukleotidlignende strukturer. Og acesulfam-K kan muligens dekomponere og samhandle for å forårsake dekomponering av oligonukleotider for å forårsake kreft.
Acesulfam-K er kjent for ikke bare å forstyrre menneskelige celler, men også bakterieceller [2].
For eksempel har eksperimentelle data vist at acesulfam-K akselererer reproduksjonen av bakteriell E. Coli, mens aspartam bremser reproduksjonen av E. Coli.[2].E Coli er videre kjent og ofte brukt til å berike aminosyrer og andre biomolekyler med stabile isotoper av 13C, 15N, og 17O [3].
Acesulfam-K og Aspartam i diettbrus akselererer E. Coli-tall i tarmene kan forårsake kreft.
E. Coli er en vanlig bakterie så vel som andre i tarmene og tarmene til mennesker og noen dyr. Derfor kan acesulfam-K og aspartam i diettbrus når de drikkes regelmessig med karbonater (kjent for å berike i13C og 17O under trykk)i drikkevarer akselerere E. Coli-tall i tarmene og gi medier for E. Coli å produsere isotopisk berikede aminosyrer; ettersom tarmene fungerer som fermenteringsreaktorer for E. Coli for å berike aminosyrer som glycin, fenylalanin, lysin, leucin, glutaminsyre og asparaginsyre med 13C, 15N og 17O.De resulterende isotopisk berikede aminosyrene som asparaginsyre og fenylalanin (fra acesulfam-K akselerert E. coli-reproduksjon) kan forårsake kreft i kroppen.
Hvorfor er aspartam beriket med 13C?
Hvorfor inneholder aspartam forhøyede mengder 13C? Aspartamet syntetiseres ved produksjon av asparaginsyre og fenylalanin fra bakteriekulturer (henholdsvis B. Flavum og C. Glutamicum) ved fermenteringsprosesser.
13C og 15N er involvert i slike bakterielle fermenteringsprosesser som det er kjent at B. Flavum kan berike asparaginsyre med 13C og 15N[4,5]. Det er kjent at C. Glutamicum kan berike fenylalanin med 13C [6].Derfor kan det syntetiserte aspartamet berikes med 13C og muligens 15N.
Forfatterens konklusjon
En ny studie gir en sammenheng mellom kronisk aspartam og acesulfam-K-inntak i brus til kreft av alle typer. En slik studie er i samsvar med den tidligere teorien om RBL av isotoper av 13C berikelse og/eller klumping til spesifikke bindinger av biomolekyler av proteiner og nukleinsyrer for kreftgenese og fremgang. Det bør utvises forsiktighet for bruk av bakteriemedier og alger [7] for å syntetisere narkotika og matvarer i fremtiden [8].Det er for tiden presserende spørsmål angående oppdrett og dyr og menneskelig overbefolkning og miljø og bruken av disse nye teknologiene for nye matkilder for mindre påvirkning på miljøet og global oppvarming. Det bør utvises forsiktighet for å vurdere og måle subtile stabile isotopeffekter av 2D, 13C, 15N, 17O, 25Mg og 33S (som kan bli introdusert i mennesker av slike teknologier av alger og bakterier) på menneskers helse for sykdommer.
- Debris C, Chazelas E, Srour B, Druesne-Pecollo N, Esseddik Y, de Edelenyi FS, Agaesse C, De Sa A, Lutchia R, Gigandet S, Huybrechts I, Julia C, Kesse-Guyot E., …., Touvier M. Artificial sweeteners and cancer risk: Results from the NutriNet-Sante population-based cohort study. PLOS Medicine. 2022; https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003950 .
- Shahriar S, Ahsan T, Khan A, Akhteruzzaman S, Shehreen S, and Sajib AA. Aspartame, acesulfame K, and sucralose influence the metabolism of Escherichia coli. Metabol Open. 2020; 8 : 100072.
- Jansson M, Li YC, Jendeberg L, Anderson S, Montelione GT and Nilsson B. High-level production of uniformly 15N and 13C enriched fusion proteins in Escherichia coli. Biomol NMR. 1996; 7(2): 131-141.
- Walker TE and London RE. Biosynthetic preparation of L-[13C]- and [15N] glutamate by Brevibacterium flavum. Appl Environ Microbiol. 1987; 53(1): 92-98.
- Miura K and Goto AS. Stable nitrogen isotopic fractionation associated with transamination of glutamic acid to aspartic acid: Implications for understanding 15N trophic enrichment in ecological food webs. Res. Org. Geochem. 2012; 28: 13-17
- Ramaraju B, McFeeters H, Vogler B, McFeeters RL. Bacterial production of site-specific 13C labeled phenylalanine and methodology for high-level incorporation into bacterially expressed recombinant proteins. J. Biomol NMR. 2017; 67(1): 23-34.
- Post M. Medical technology to produce food. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2004; 94(6): 1039-1041.
- Bacteria – The role of bacteria in fermentation. Science.jrank.org. Oct 2020.