Hvem bør ikke ta prebiotika?

Vennligst merk:  Informasjonen på dette nettstedet er IKKE ment å diagnostisere, behandle, kurere eller forhindre noen sykdom eller tilstand. Rådfør deg alltid med lege eller kvalifisert helsepersonell før du gjør vesentlige endringer i kostholdet ditt. Vennligst se vår ansvarsfraskrivelse   hvis du er i tvil.

Claudia Münch
Master of Science, ernæring, fedme og spiseforstyrrelser.

Det hevdes at fiber er sunt og at alle bør ha mye fiber i kostholdet. Men er det alltid riktig? Sannsynligvis ikke. Noen bør være forsiktige og ha et begrenset inntak av fiber. Alle tåler nok noe, men hvor mye varierer fra person til person.

Risiko og fordeler med prebiotika

Du har sikkert hørt mye om probiotika i det siste. Dette er de “gode bakteriene” som lever i tarmen din og bidrar til å holde deg frisk. Men visste du at det også er prebiotika? Prebiotika er en type kostfiber som fremmer veksten av sunne tarmbakterier. Mens de begge høres gunstige ut, bør noen mennesker ikke ta for mye av prebiotika. Denne artikkelen vil utforske risikoen og fordelene med prebiotika, slik at du kan ta en informert beslutning om hvorvidt de passer for deg eller ikke.

Hva er prebiotika?

Prebiotika er kostfiber som fungerer som mat for probiotika, som er levende bakterier som gir helsemessige fordeler når de konsumeres. JustFiber er et slikt probiotika. Prebiotika forbedrer tarmhelsen ved å bidra til å opprettholde en balanse mellom gode og dårlige bakterier i tarmene.

Hvem bør ikke ta prebiotika?

Mens probiotika gir mange helsemessige fordeler, bør noen mennesker ikke ta prebiotika.

 • Personer med Crohns sykdom. Dette er fordi de kan forverre betennelsen.
 • Prebiotika bør unngås av personer med gastrointestinale sykdommer som irritabel tarmsyndrom (IBS) og inflammatorisk tarmsykdom (IBD). Personer med disse tilstandene kan oppleve forverrede symptomer når de tar prebiotika.
 • Personer som er allergiske mot pollen eller støv. De kan også være allergiske mot prebiotika. Disse allergiene kan forårsake gastrointestinal nød, så det er best å unngå dem hvis du er allergisk.
 • Personer med svekket immunforsvar, for eksempel de som har HIV / AIDS eller gjennomgår kreftbehandling, bør ikke ta dem.
 • Personer med kroniske medisinske tilstander som lever- og nyresykdom bør også unngå probiotika eller prebiotika.
 • Hvis du har liten intestinal bakteriell overvekst (SIBO), er det best å unngå prebiotika. SIBO er en tilstand der det er en overvekst av bakterier i tynntarmen. Dette kan føre til ubehagelige symptomer som oppblåsthet, gass og magesmerter.
 • Hvis du har en FODMAPs intoleranse, bør du også unngå prebiotika. FODMAPs er en type karbohydrat som kan være vanskelig å fordøye. Når de ikke fordøyes riktig, kan de gjære i tarmen og forårsake symptomer som oppblåsthet, gass og diaré.
 • Til slutt bør gravide og små barn ikke ta prebiotika uten å konsultere lege. Dette skyldes at det ikke er nok forskning på sikkerheten til prebiotika for disse gruppene av mennesker.

Forholdsregel: Prebiotika bør brukes med forsiktighet hos personer med risiko for gastrointestinal blødning eller som tar blodfortynnende medisiner (som warfarin). Prebiotika kan øke risikoen for gastrointestinal blødning hos disse individene.

Risikoen ved prebiotika

Prebiotika anses generelt som trygge, men noen risikoer er forbundet med å ta dem. Deres potensielle bivirkninger inkluderer:

 • Diaré
 • Oppblåsthet og gass
 • Magesmerter
 • Forstoppelse

Snakk med lege eller helsepersonell dersom du opplever bivirkninger mens du tar prebiotika.

Velge et prebiotisk supplement!

Når det gjelder prebiotika, er det mange forskjellige alternativer på markedet. JustFiber er en av disse og har en bedre toleransegrense (45 g/dag) i motsetning til de fleste andre. Så, hvordan vet du hvilken som er riktig for deg? Her er noen forslag:

 1. Den prebiotiske. Det er mange forskjellige stammer av prebiotika, og hver og en gir ekstra fordeler. Velg et supplement med den spesifikke belastningen (e) du leter etter.
 2. CFU-tellingen. Dette står for “kolonidannende enheter”. Generelt, jo høyere CFU-telling, desto mer effektiv vil prebiotisk være.
 3. Ingrediensene. Sjekk etiketten for å se hva annet som er i tillegg til prebiotika.
 4. Dine personlige behov. Du bør velge et prebiotisk supplement som oppfyller dine individuelle behov og helsemål.

Hvordan er prebiotika bra for deg?

Det er mange fordeler med å ta prebiotika. De kan hjelpe:

 • Forbedre fordøyelsessystemet
 • Øke immuniteten
 • Fremme vekttap
 • Sov godt om natten

Samlet sett er prebiotika trygt for de fleste. De er et flott sted å starte hvis du ønsker å forbedre tarmhelsen din. Snakk med en lege dersom du har spørsmål eller bekymringer.

Kan prebiotika utløse en allergisk reaksjon?

Nei, prebiotika induserer ikke en allergisk reaksjon. Prebiotika har en viktig rolle i forebygging av allergiske reaksjoner. De gjør det via forskjellige veier og mekanismer.

Men hvis du fortsatt er bekymret for mulige bivirkninger, snakk med legen din før du tar noen prebiotiske kosttilskudd.

 

Kilder

Brosseau, C., Selle, A., Palmer, DJ, Prescott, SL, Barbarot, S., &Bodinier, M. (2019, 8. august). Prebiotika: Mekanismer og forebyggende effekter ved allergi. Næringsstoffer. Hentet September 30, 2022, fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722770/

Marteau, P., &Seksik, P. (2004, juli). Toleranse for probiotika og prebiotika. Tidsskrift for klinisk gastroenterologi. Hentet September 30, 2022, fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15220662

Megan Jacobson SDSU Extension Helse Kampanjer Spesialist BCBH. (2019, 25. januar). Probiotika &Prebiotika: Forbedre fordøyelseshelsen. SDSU-utvidelse. Hentet September 30, 2022, fra https://extension.sdstate.edu/probiotics-prebiotics-improving-digestive-health

Prebiotika kan forbedre søvnen ved å påvirke tarmbakterier, finner studien. Nytt matmagasin. (2020, mars). Hentet September 30, 2022, fra https://www.newfoodmagazine.com/news/106837/prebiotics-can-improve-sleep-by-influencing-gut-bacteria-study-finds/

Shokryazdan P; Faseleh Jahromi M;Navidshad B; Liang JB; (2017, februar). Effekter av prebiotika på immunsystem og cytokinuttrykk. Medisinsk mikrobiologi og immunologi. Hentet September 30, 2022, fra https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27704207/

 

Scroll to Top