Er det sant at mangel på søvn øker blodsukkeret?

Forholdet mellom blodsukker og søvn ….

Mange mennesker i dag sjonglerer så mange forskjellige ting at de ikke alltid får de anbefalte åtte timers søvn per natt. Dette kan føre til helseproblemer, inkludert vektøkning, redusert produktivitet og depresjon. En av de tingene som kan bli mest påvirket av søvnmangel er blodsukkernivået.

Hvorfor er det viktig å opprettholde blodsukkeret?

Opprettholde et sunt blodsukker (glukose) nivå er viktig for generell helse, og det er spesielt viktig for personer som har diabetes. Personer med diabetes har ofte problemer med å sove fordi tilstanden deres kan gjøre det vanskelig å regulere blodsukkernivået.

  • Økt glukosenivå i blodet kan føre til dehydrering, noe som kan føre til våkenhet.
  • Lavt blodsukkernivå kan også forårsake søvnproblemer, noe som fører til svette og mareritt.

Blodsukkernivået svinger naturlig gjennom dagen, men personer med diabetes må være spesielt forsiktige med å håndtere blodsukkeret.

Hvordan påvirker søvn blodsukkeret?

Det er velkjent at en god natts søvn er viktig for den generelle helsen, men visste du at det også kan bidra til å regulere blodsukkernivået? Studier har vist en direkte sammenheng mellom søvn og blodsukkernivå – når vi ikke får nok søvn, kan blodsukkernivået stige. [1]

Når vi sover, kan kroppene våre reparere og regenerere celler som produserer insulin, inkludert betaceller i bukspyttkjertelen. Insulin regulerer nivået av sukker i blodet, slik at kroppene våre ikke kan produsere nok av det når vi ikke får nok søvn. Dette kan føre til økte sukkernivåer i blodet og kan til og med øke risikoen for å utvikle diabetes type 2.

Søvnvaner og diabetes

Studier har indikert at søvnvaner, ernæring og fedme øker risikoen for å utvikle diabetes. Dette er sannsynligvis fordi søvnmønstre kan ha en kumulativ effekt på hvor godt celler reagerer på insulin. [2]

En ny studie publisert i Diabetes Care viser at personer som tar mindre enn 6 timers søvn per natt i gjennomsnitt har høyere fastende blodsukkernivå enn de som sover mer.

Forskerne analyserte data fra over 3000 voksne i alderen 18 år og eldre som deltok i National Health and Nutrition Examination Survey. De fant at de som sov mindre enn seks timer per natt, hadde fastende blodsukkernivå på gjennomsnittlig 5,4% høyere enn de som sov mer. Denne foreningen var enda sterkere hos personer med diabetes; de som sov mindre enn seks timer per natt hadde raske blodsukkernivåer 11,1% høyere enn de som fikk mer søvn. [3]

Hvor mye søvn trenger du?

De fleste eksperter anbefaler å få omtrent åtte timers søvn hver natt. Studier har vist at personer som får utilstrekkelig søvn har større risiko for å utvikle type 2 diabetes, og at dårlig søvn kan forverre blodsukkerkontrollen hos personer som allerede har sykdommen. Og hvis du finner deg selv sliter med å få nok lukket øye, er det noen ting du kan gjøre for å fremme bedre søvn:

  • Etabler en vanlig sengetidsrutiner og hold deg til den så mye som mulig.
  • Unngå koffein og alkohol før sengetid.
  • Ikke bruk elektroniske dingser i sengen.
  • Sørg for at soverommet ditt er stille, mørkt og kjølig.

Komplikasjoner fra søvnmangel

Noen få potensielle komplikasjoner kan oppstå ved søvnmangel, spesielt når det gjelder blodsukkernivået.

  • Uten nok søvn har kroppene våre ikke sjansen til å hvile og helbrede riktig. Dette kan føre til økt betennelse, noe som igjen kan føre til høyere blodsukkernivå.
  • Mangel på søvn kan også påvirke hormonene våre, inkludert de som regulerer blodsukkeret. Når disse er ute av balanse, kan det føre til høyere blodsukkernivå.
  • Å ikke få nok søvn kan også påvirke energinivået og hvordan vi behandler mat, noe som bidrar til blodsukkersvingninger.

Referanser

1. Spiegel K; Knutson K; Leproult R; Tasali E; Van Cauter E; (2005, november). Søvnmangel: En ny risikofaktor for insulinresistens og type 2 diabetes. Tidsskrift for anvendt fysiologi (Bethesda, Md. : 1985). Hentet Oktober 9, 2022, fra https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16227462/

2. E;, R. S. V. C. (2018). Søvn påvirker fedme, insulinresistens og risiko for type 2 diabetes. Metabolisme: klinisk og eksperimentell. Hentet Oktober 9, 2022, fra https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29510179/

3. Se Eun Park, Hee Man Kim, Dae Hyun Kim, &gtoh Kim. (2012, 6. september). Foreningen mellom søvnvarighet og generell og abdominal fedme hos koreanere: Data fra den koreanske nasjonale helse- og ernæringsundersøkelsesundersøkelsen, 2001 og 2005. Online Willey bibliotek. Hentet Oktober 9, 2022, fra https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2008.586

 

Discover more from sorze4.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top