Matkontrollen (TV 2) tester pulverkaffe

Claudia Münch Brasileiro

Kr. 19,00 – 100 g/10 liter (tilbudspris)

En klassisk brasiliansk kaffe med noter av sjokolade og nøtter. Spesielt godt  egnet for kaffedrikker med melk, som iskaffe, cafe latte, men også godt egnet for den som foretrekker en mørk kraftig kaffesmak. Med denne kaffen kan du lage iskaffe hjemme! OBS! Normalpris er Kr. 39,00

 

Det heter vel, i alle fall før, at smaken er som baken og det er jo riktig. Den er forskjellig og om en mener noe er best er det en subjektiv mening som er riktig for den enkelte. Summen av slike meninger kan man bruke for å si noe om hva flertallet mener er best. En test er en test ut fra testens forutsetninger, så gratulasjoner til testvinneren, COOP, er selvsagt på sin plass. De fleste av oss er vel medeiere i COOP (som de sier, litt ditt), så da kan vi jo ta litt av æren, men…

Ingen av våre pulverkaffetyper var med i testen, selv om vi kanskje er den som selger mest av slikt i Norge. Det skyldes vel bare at Matkontrollen i TV2 ikke helt har oversikt, og fordi vi per i dag ikke har valgt å lansere vår kaffe i dagligvarebutikker.  Vi avsluttet 2019 med å distribuere pulverkaffe tilsvarende mer enn 100.000 glass/pakker slik de selges i butikkene. Det skulle tilsi at vi leverer mer enn alle merker i testen (se under).

De tre “beste” er kjedenes billigkaffe, også kalt EMV (egen merkevare) eller Private label. Private label produktene er gjerne da produkter i produktkategorier som selger mye, som produseres og selges til en lav pris. 

TEST AV PULVERKAFFE: Billigkaffe sjokkerer (TV2)

Smaken er udiskutabel. De som testet disse kaffetypene ga sin ærlige mening. Ingen grunn til å betvile det, men hvorfor likte både “natteravner” og “eksperter” de billigste bedre enn de andre? De smaker tydeligvis helt klart bedre enn de dyrere merkene, og til en viss grad kan vi kanskje si oss enig i det, selv om vi vet hvorfor, men se først på testresultatet så kan vi gi vår mening om hvorfor:

 

Natteravnenes vurdering:

Xtra Pulverkaffe: 5
Friele Instant Gull: 3,6
Prima Pulver-kaffe: 3,6
Nescafé Brasero: 3,3
Kjeldsberg Pulverkaffe: 3,3
First Price Instant Kaffe: 3
Nescafé Gull – Fyldig og balansert: 2,3
Nescafé Gull – Rund: 1

 

Ekspertenes vurdering:

Xtra Pulverkaffe: 5
First Price Instant Kaffe: 4
Prima Pulver-kaffe: 3,5
Nescafé Gull – Rund: 3
Nescafé Brasero: 2
Nescafé Gull – Fyldig og balansert: 2
Friele Instant Gull: 1,5
Kjeldsberg Pulverkaffe: 1

Fra TV2 Matkontrollen

Vi som tildels lever for kaffe og av å selge kaffe undersøker denne på en litt annen måte enn TV2 og deres eksperter. Vi kan vel si at vi vet hva som gjør at en kaffe smaker bedre enn en annen. Når vi velger kaffebønner leter vi etter en balansert fruktighet og sødme. Et spennende smaksbilde. Det vi kaller en sensory profile.

Alt har en sensory profile, så lenge det har en smak, men det er kanskje ikke mange av de i testen som har en slik, med beskrivelser som har noe med en vanlig sensory profile for kaffe å gjøre. Nå legger vi litt bånd på oss selv og hopper over beskrivelsene og istedet skifter vi tilbake til spørsmålet hvorfor smaker noen bedre enn andre?

Alle liker sukker!

Når en matprodusent skal gjøre et produkt billigere så erstattes gjerne en ingrediens med en annen. Slik ser det også ut til at det kan være her, for når testens vinner koster bare 100 kroner kiloet så må det finnes en forklaring. Vi vet jo hva slik kaffe koster å produsere, så det må være en forklaring og den har vi jo avslørt i avsnittets overskrift.

Det er flere metoder for å kunne produsere en pulverkaffe billigere. Chicory  som er en kjent kaffeerstatning er en. Inneholder ikke koffein, men smaken minner om kaffe, så en innblanding av denne vil ikke gjøre det slik at en forbruker oppdager det. Den andre metoden for å gjøre en kaffe billigere er som overskriften indikerer; sukker!

Private label kaffe Inneholder opptil 50% mer sukker!

Vi kunne ikke teste for innhold av chicory og vi påstår ikke at noen av kaffetypene i testen har det, men vi kjøpte testvinneren, fordi vi fikk ikke dette helt til å harmonere. Så vi brygget to av våre egne typer, Claudia Münch Back in Black, egentlig en frysetørret Café Pelé. Den andre vi “brygget” var vår rimeligste Claudia Münch Brasileiro (Norges mest solgte instantkaffe).  

Vi brukte en elektronisk Brix-måler for å måle sukker og faste partikler i kaffen. Ja, det er normalt at kaffe inneholder sukker. Fra naturen, men det som kalles “agglomerert”, eller “sprøy tørket” kaffe, der tilsettes det maltodekstrin for å kunne få til et pulver. Maltodekstrin er et karbohydratholdig næringsmiddel som ofte benyttes som erstatning for sukker. Maltodekstrin er lettfordøyelig og opptas like lett av kroppen som sukker.

Testvinneren ble “klokket” inn rundt 1,5°Bx som da er mer enn 50% over Claudia Münch Brasileiro. Man kan da kanskje si at sukkerinnholdet tilsvarer 15% av sukkerinnholdet i Coca-Cola.

Jo, det er normalt at kaffe inneholder sukker, også filterkaffe, men det er ikke maltodekstrin. Maltodekstrin benyttes gjerne som et sportssupplement fordi det gir raskere heving av blodsukker, så om du har diabetes, eller går på en karbokur, eller er på en slankekur, så bør du kanskje heller vurdere en frysetørret kaffe, hvis du foretrekker enkeltheten med instant kaffe. Selvsagt, drikker du bare en kopp, eller to om dagen, så gjør dette lite forskjell.

 Vår konklusjon er et folk liker det søte og at det alltid vil bli slik vi har påstått før, mest søthet vinner smakstester, men ikke ernæringsfysiologenes tester.

For spraytørket kaffe (og agglomerert som er samme kaffe) er ikke produsentene pålagt å deklarere sukkerinnholdet, da dette anses som en del av produksjonsprosessen. Det gjelder alle instant produkter. De aller fleste benytter maltodekstrin i produksjon av instantprodukt. Unntaket er våre instantprodukter som istedet benytter prebiotisk kostfiber som “carrier”.

Har du en favorittkaffe?

Kommenter gjerne i kommentarfeltet under. Ønsker du en mulighet til å vinne en vareprøve fra oss kan du melde deg på som mottaker av nyhetsbrev.

Discover more from sorze4.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top