Don’t call us, we’ll call you!
23. september 2018
The Amazon Secret med nytt nettsted
27. oktober 2018
Vis alle

Kunstige søtningsmidler har toksiske effekter på tarmen…

Kunstige søtstoffer anses skadelig for de gode bakterier som lever i tarmen

Dette er da i følge en ny studie publisert i tidsskriftet Molekyler , av forskere ved Ben-Gurion-universitetet i Negev i Israel, og Nanyang Technological University i Singapore.


Forskningen indikerer en relativ toksisiteten til seks søtningsmidler aspartam, sukralose, sakkarin, neotam, acesulfam-kalium (Acesulfam K) og advantame. I tillegg ble 10 sport-kosttilskudd som har disse kunstige stoffene i ingredienslisten undersøkt.

Selv om godkjenningsorganer som EFSA gir spesifikke anbefalinger for mengden av hvert søtningsmiddel som kan inntas, viste studien at det kan være nødvendig å revurdere dosene. 

Ifølge analysen identifiserte bakteriene i fordøyelsessystemet tilstedeværelsen av giftige stoffer når de ble utsatt for konsentrasjoner på bare 1 mg av disse kunstige søtningsmidlene.

Forskerne uttalte at «bakteriene fungerer som en representativ sensor i det komplekse mikrobielle systemet noe som er et ytterligere bevis på at forbruket av kunstige søtningsmidler påvirker tarmmikrobiell aktivitet negativt, noe som kan forårsake omfattende helseproblemer».

Kunstige søtningsmidler brukes i en rekke sukkerholdige næringsmidler og brus. Mange bruker slike ingredienser uten å vite, eller forstå at kunstige søtstoffer er tilsatt i visse produkter.

I tillegg har kunstige søtningsmidler blitt identifisert som nye miljøforurensninger, og kan finnes både i overflatevann og i underjordiske akviferer.


«Resultatene fra denne undersøkelsen kan hjelpe til å forstå den relative toksisiteten til kunstige søtningsmidler og muligheten for skadelige effekter på den mikrobielle fellesskap av tarmen, så vel som på miljøet. 

Comments are closed.

×
Hopp til verktøylinje