Kaffeprisen er raskt økende

Flere faktorer spiller inn!

En forventet “slutt” for Covid-19, at samfunnene åpner opp, kaldere vær og tørke er noen av faktorene som gjør at kaffeprisene stiger raskt. Det forventes at folk vil begynne å gå mer ut for å få sin favorittkaffe. Det er nok en betydelig faktor også vi ser. Stadig flere av våre grønnbønnekunder reserverer nå for opptil 12 måneder frem i tid, for å sikre prise, fordi de skal gi anbud til hoteller, restauranter og kaffebarer. Sommer-Norge ser ut til å få mange norske turister. Noen steder er alle hotellrom i hele byen booket av reiselystne nordmenn.

Brasil: Fem stater med den verste tørken på 111 år

Den føderale regjeringen i Brasil erklærer en vannkrise , fra juni til september i fem brasilianske stater – Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso do Sul, São Paulo og Paraná. Flere av disse er viktige kaffeproduserende regioner. 

(Photo internet reproduction Rio Times Online)

I følge Brasils National Meteorology System er nedbørsunderskuddet i Paraná-bassenget sannsynligvis knyttet til innflytelsen fra to store atmosfæriske fenomener, La Niña og Antarktis-oscillasjonen.

Paraná-bassenget er området hvor en betydelig andel av Brasils landbruksproduksjon og store vannkraftverk er konsentrert. Situasjonen i regionen er klassifisert som ”alvorlig” og prognosen er for lav nedbør for perioden.

Det er det første varslet av denne typen på 111 år fra de meteorologiske tjenester i landet. Tiltaket bekrefter Bolsonaro og minister Bento Albuquerques uttalelser om at Brasil står overfor den verste vannkrisen i nyere tid.

I følge SNM (National Meteorology System) er nedbørsunderskuddet i Paraná-bassenget sannsynligvis knyttet til innflytelsen fra to store atmosfæriske fenomener. Den første er La Niña, fra oktober 2020 til mars 2021.

Fenomenet får vannet i Stillehavet til å avkjøles, senker havoverflatetemperaturen, endrer det globale sirkulasjonsmønsteret og reduserer nedbør i Sør-Brasil.

Den andre er Antarktis oscillasjon (AAO), som er endrer det atmosfæriske trykkmønsteret i regionen. Siden oktober 2020 har AAO forhindret at nedbørssystemer beveger seg over de kontinentale områdene i Sør-Amerika.

Noen ville kanskje argumentere med global oppvarming som etter sigende skal kunne gjøre tørre områder tørrere og våte områder våtere, men her er det kaldere havvann som er en av årsakene.

Kaffeprisen går opp! Større etterspørsel, mindre tilgang!

Arabica-kaffefutures på ICE steg til en fersk 4-års topp, med over USD 1,6 per pund nå i slutten av mai. Raskt krympende lagerbeholdninger, og forventninger til avlinger i Brasil og transportproblemer i Colombia er noen av årsakene. De siste månedene i verdens største produsent av Arabica-kaffe (Brasil) har tørt vær senket forventningene til produksjonen for en høstsesong som allerede har startet, og høsten 2022 er allerede i fare også.

I tillegg gikk Brasil inn i et lavår i sin toårige avlingssyklus, og usikkerhete

n rundt produksjonsvolumene hindrer produsentene i å selge betydelige mengder. Andre steder, Colombia, blokkerer veisperringer knyttet til flere uker med regjeringsprotester veiene i verdens nest største arabica-eksportør. Samtidig har suksessen med vaksinasjonsutrulling i USA og andre steder, sammen med en sterk inntjeningssesong fra Starbucks, Keurig Dr Pepper og Tata Coffee, som støtter hypotesen om at det snart er en sterk økning i etterspørsel etter kaffe.

Forbes spår høyere kaffepriser. Kanskje mye høyere

Forbes spådde ved juletider i 2020 at man ville få en høyere kaffepris. Kanskje mye høyere. Nå ser det ut til at de får rett.

Vi anbefaler våre kunder å reservere kaffe til avtalt pris

Allerede i ausust, september så vi hvor dette bar. Vi reserverte et betydelig kvantum, men det krymper raskt, for nå får vi forespørsler helt fra Japan. Det er ikke mye god kaffe tilgjengelig i markedet. For de store kaffetraderne er mye av den ferskeste kaffen allerede solgt, og da er det ikke alt som tilbys som er å anse som ferskvare. Men 1-år gammel kaffe er ikke alltid dårlig, så den som leter vil kunne finne noe også hos andre enn oss.

Når det kommer til pris er nok våre konkurrenter litt mer fokusert på børspriser enn langsiktige kundeforhold som er vårt fokus.

De vi anser som faste kunder vil alltid få en god pris hos oss. Det er de vi har basert våre prognoser på og de som reserverer vil alltid få en mer konkurransedyktig pris enn de som ikke gjør det samme.

Vi ønsker alle en god sommer!

 

Scroll to Top