Fra Trondheim til Brasil, og tilbake

Johan Peter Kristiansen, født 11. 6. 1922 i Trondheim, sønn av verksmester Ragnvald Kristiansen og Petra Næss. Utdannet maskiningeniør ved NTH i 1950. Det er informasjonen som finnes på en side hos WikiStrinda som er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder fra tidligere Strinda kommune og Trondheim kommune.

Café Pelé

Johan Peter Kristiansen var mye mer enn det. En eventyrer som på 1950-tallet, etter endt utdanning, ankom Brasil med tomme lommer og ingen jobb, men etterhvert skulle han bli en nøkkelperson for Horácio Sabino Coimbra som i 1959 grunnla selskapet Cia. Cacique de Café Solúvel hvor Johan Peter Kristiansen i dag er en legendarisk person da han var en nøkkelperson i oppbygning av det som etterhvert skulle bli til verdens største produksjonsanlegg for instant kaffe..

Året før, i 1958, ble Pelé verdensmester for første gang, og etterhvert så ble det gjort en avtale mellom Cia. Cacique og Pelé om å bruke hans navn på kaffe produsert hos Cia. Cacique. En avtale Pelé fortsatt, den dag i dag nyter godt av.

I Brasil er riktignok rettighetene til bruk av varemerket Café Pelé solgt til JDE (Jacob Douwe Egberts, som også eier Kaffehuset Friele), men i Norge er det sorze4 AS (vi) som selger kaffe fra Cia. Cacique.

Tilbake til Trondheim

Ikke Johan Peter, men kaffen som ble resultatet av hans innsats i Brasil. i 2003 var Café Pelé å finne i mange norske supermarkeder. De første årene på Rema 1000. Så ICA, Ultra/Meny, COOP og Bunnpris. De to sist nevnte med økologisk frysetørret kaffe som også ble solgt i svenske ICA butikker og hos Axfood.

Trenden ble etterhvert at kjedene ønsket færrest mulig varemerker i butikkene, og selv om Café Pelé mange steder, bla. i ICA, hadde mer enn 50% markedsandel var ikke kundens preferanse det kjedene la vekt på. Å være leverandør av kun et produkt er sjelden et godt utgangspunkt i forhandlinger med norske kjeder. 

I andre land er volumene større, så det ville uansett vært interessant for en kjede å ha et slikt produkt, men slik er det altså ikke i Norge. Det betyr ikke at Café Pelé ikke finnes i Norge.

Vi selger 2% av all kaffe i Norge

Det høres kanskje ikke mye ut, men 2% av 45.000 tonn blir allikevel en anseelig mengde kaffe. Det vi selger er Café Pelé til industrien. Du finner den i alle norske butikker med navnet TINE iskaffe på utsiden av pakningen. Vi selger også grønne kaffebønner til mange små kaffebrenneri som har spesialkaffe som sin spesialitet. Brasiliansk, og colombiansk kaffe er det vi har fokus på, men vi har også afrikansk kaffe.

Fri frakt for den som bestiller i nettbutikken

Vi skulle egentlig ikke selge brent kaffe, bønner og filterkaffe, men på vegne av noen av våre kaffebrenneri kunder har vi også slik kaffe tilgjengelig. Er du en av våre kunder som ønsker å tilby din kaffe i vår nettbutikk så er du velkommen til å gjøre det. Det er bare å sende oss en melding.

Scroll to Top