En mer naturlig kaffe!

 

Sprøytemidler og kunstgjødsel er ganske vanlig i landbruket. Man har selvsagt økologiske produkter, også når det er kaffe som dyrkes, men når man kjøper inn grønne kaffebønner er det vanskelig å si noe om hva man får. Derfor besøker vi helst alle plantasjer vi kjøper kaffe fra.

Indikasjon på fravær av sprøytemiddel!

I Brasil er det slik at staten pålegger landbruket å ha minst 30% villmark på eiendommene. For de som driver landbruk i det vi kaller Amazonas, regnskogen, der er kravet 70% natur. Slikt gir et mangfold i dyreliv, og kanskje mer enn de fleste ville tro. Jaguarer og ulv er ikke uvanlig på kaffeplantasjene. 

Fuglene på videoen over er ømfintlig for sprøytemidler, så det er en indikasjon på at det ikke finnes mye av slikt på kaffebærene. Fuglene ville dødd av å spise sprøytemiddel.

Også en indikasjon på modne kaffebær!

Fuglene spiser bare de beste av de modne bæra, så når de har trukket inn på kaffeplantasjen kan man vel si at det nærmer seg innhøsting og det er bra for nå begynner det å bli “støvsugd” for kaffe av god kvalitet hos bønder, cooperativ og eksportører.

Vi kjøper direkte fra bonden

Det er jo litt “in” å kjøpe direkte fra bonden. Det hevdes at den fattige bonden da får bedre betalt og kan sende sine sultne barn til skolen. Vel, noen steder er det kanskje slik, men ikke der vi kjøper kaffe i Brasil. Det finnes helt sikkert noen fattige kaffebønder, men det er naturligvis ikke sikkert at denne er fattig fordi han, eller hun er kaffebonde.

Ingen ting å si på utsikten fra verandaen og fattig er vel ikke det første man tenker på når man besøker denne plantasjen som vi snart vil få sendt kaffe fra. Normalt vil det være en SCA 85, fruktig kaffe. Vi er sikkert like spent som Nespresso som også kjøper kaffe fra denne plantasjen.

Kaffebondens største utfordring – Advokater

Ambulansejeger er vel et kjent begrep som brukes på advokater som jakter på erstatningssaker der det kanskje ikke er noen. Et tilsvarende fenomen finnes i Brasil. Advokater jakter på kaffeplukkere som av praktiske årsaker ikke har arbeidsforhold som oppfyller sanitære krav som sier at toalett og garderobe skal være nær arbeidsstedet. Resultatet er kanskje ikke til fordel for klienten, selv om de skulle vinne frem og få erstatning. Kaffeplukkere byttes ut med maskiner, noe som da fører til en del unødvendig arbeidsledighet.

Dette, at mange er mer ut etter en rask gevinst, uten å gjøre jobben, det er kanskje et vanlig problem i det man kan kalle en sivilisert verden. Alle samfunn med regler for det meste får problemer når reglene kanskje ikke tolkes helt som de var tenkt. Det forekommer jo også i Norge.

Hvordan bor arbeiderne?

På denne gården er det bare oppsynsmannen og hans familie som bor fast. Man kan vel si at for det meste så blomstrer og gror kaffen. Arbeidsfolket leies inn til innhøstingen, noe som i Norge kalles sesongarbeid. Eieren er her mest i helgene og under innhøstingen.

 

Scroll to Top