50% er overvektige!
Når 50% av befolkningen er overvektig og en del av disse vil spise 20 til 30% mindre etter å ha startet bruk av sultdempende medikamenter, eller medisiner som ozempic, for å gå ned i vekt, hvordan vil dette kunne påvirke dagligvarehandelen? Hvor mye mindre vil de selge? Hvordan vil salget vendes fra produkter høy på sukker, fett og kalorier? Hvilke matprodusenter vil merke nedgang i forbruk og endring i kostholdsvalget mest?
Dette er noen av spørsmålene som mange dagligvarebutikker og matprodusenter stiller seg i dag. Det er ingen tvil om at overvekt og fedme er et stort helseproblem i Norge, og at mangeønsker å gjøre noe med det. Noen velger å endre kostholdet sitt, andre trener mer, og noen bruker medisiner som kan hjelpe dem med å redusere appetitten og kaloriinntaket.
Hva betyr det for dagligvarebransjen?
Men hva betyr dette for dagligvarebransjen? Vil det føre til at folk kjøper mindre mat, eller bare annerledes mat? Hvilke typer matvarer vil øke eller synke i popularitet? Og hvordan kan dagligvarebutikker og matprodusenter tilpasse seg denne endringen i forbrukernes preferanser?
Det er ikke lett å svare på disse spørsmålene, fordi det er mange faktorer som påvirker folks matvaner. For eksempel kan det variere hvor mye mindre folk spiser når de bruker sultdempende medikamenter. Noen studier har vist at f.eks. Ozempic kan redusere kaloriinntaket med opptil 35%, mens andre har funnet noe lavere effekt. Det kan også avhenge av hvor lenge folk bruker medisinen, og om de fortsetter å spise sunt etter at de har sluttet.
For hvilke matvarer vil etterspørselen endre seg?
Det er også vanskelig å si hvordan salget av ulike matvarer vil endre seg. Det er mulig at folk vil kjøpe mindre av produkter som er høye på sukker, fett og kalorier, som brus, snacks, kaker, pizza og ferdigmat. Men det er ikke sikkert at de vil bytte til sunnere alternativer, som frukt, grønnsaker, nøtter, fisk og magert kjøtt. Kanskje de bare vil spise mindre av alt.
Det som er sikkert, er at dagligvarebransjen må følge med på disse trendene og tilby produkter som møter forbrukernes behov og ønsker. Det kan bety å utvikle nye produkter som er sunnere, smakfulle og praktiske. Det kan også bety å markedsføre produktene på en måte som fremhever deres helsefordeler og tilfredsstiller folks sultfølelse.
En stor utfordring for dagligvarebransjen
Dagligvarehandelen står overfor en stor utfordring, men også en stor mulighet. Ved å tilpasse seg endringene i folks matvaner, kan de bidra til å fremme folkehelsen og samtidig øke sin egen lønnsomhet.
Sukker er et av de mest brukte tilsetningsstoffene i matvarer, men det har også mange negative helseeffekter. Derfor er det viktig å redusere sukkerinntaket, spesielt for de som lider av diabetes, fedme eller hjerte- og karsykdommer. Men hvordan kan man redusere sukkeret uten å ofre smaken?
Finnes det en løsning?
En mulig løsning er å bruke naturlige søtstoffer som JustSweet (med Stevia), erytritol eller monk fruit, som har lavere kaloriinnhold og glykemisk indeks enn sukker, men som kan gi en lignende søtsmak. Disse søtstoffene kan erstatte opptil minst 50% av sukkeret i drikkevarer, og opptil 100% i matvarer, uten å endre den opprinnelige smaken for mye. Dette kan være en god måte å tilfredsstille søtsuget, samtidig som man får i seg mindre sukker.
Hvis man derimot erstatter 100% av sukkeret med syntetiske, kunstige såkalte non-nutritive søtstoffer, kan det hende at smaken blir for forskjellig eller kunstig i forhold til smaken på det opprinnelige produktet med sukker. Dette kan gjøre at matvaren mister sin appell, og at forbrukerne velger noe annet. Det kan også være at noen naturlige søtstoffer, som polyoler (sukkeralkoholer) har bivirkninger som mageproblemer eller allergiske reaksjoner hos noen mennesker.
Balanser smak og sukkerinnhold
Derfor kan det være lurt å finne en balanse mellom å redusere sukkeret og å bevare smaken. En 50% reduksjon av sukker i matvarer kan være et godt kompromiss, som både gir helsefordeler og smaksopplevelser. Det kan også være mer akseptabelt for forbrukerne, som kanskje ikke er villige til å gi opp sukker, eller smaken av sukker helt.
49% velger smak fremfor pris, helse og produktplassering i butikk
Ifølge en undersøkelse* fra 2019, sier 49% av nordmenn at smak er det viktigste kriteriet når de velger matvarer, fulgt av pris (32%), helse (11%) og produktplassering i butikk (8%). Dette viser at smak er en avgjørende faktor for matvalg, og at produsentene må ta hensyn til dette når de utvikler nye produkter eller endrer eksisterende produkter.
*Dette er et utdrag fra en rapport som ble publisert av Norsk institutt for forbruksforskning (SIFO) i 2020. Rapporten heter “Matvalg og matvaner i Norge: En kartlegging av forbrukernes holdninger, preferanser og atferd”. Den baserer seg på en spørreundersøkelse som ble gjennomført blant et representativt utvalg av den norske befolkningen i 2019. Undersøkelsen viste at smak var det viktigste kriteriet for nordmenn når de skulle velge matvarer, etterfulgt av pris, helse og produktplassering i butikk.