Xylitol er giftig for hunder

Denne artikkelen er en oversatt og forkortet utgave av en CE artikkel, fra et kompendium for videreutdanning av veterinærer. 
(Kontakt alltid en veterinær hvis du tror din hund har spist xylitol – Denne artikkelen er ikke ment som et medisinsk råd utover det at produkter som inneholder xylitol ikke må gis til, eller ligge tilgjengelig for hunder)

Xylitol Toxicity in Dogs

Christopher M. Piscitelli, MS, DVM

Florida Veterinary Specialists and Cancer Treatment Center Tampa, Florida

Eric K. Dunayer, MS, VMD, DABT, DABVT

ASPCA Animal Poison Control Center Urbana, Illinois

Marcel Aumann, DMV, DACVIM, DACVECC

Florida Veterinary Specialists and Cancer Treatment Center Tampa, Florida

 

Xylitol, en sukkererstatning som brukes i sukkerfri tyggegummi, munnpleieprodukter og bakevarer, blir stadig mer populær i USA. Inntak av xylitol anses som ufarlig for mennesker, men er kan forårsake livstruende toksisitet hos hunder. Hunder som får i seg doser på >0,1 g/kg xylitol er i fare for å utvikle hypoglykemi, mens hunder som får i seg >0,5 g/kg kan utvikle akutt leversvikt.

Besøk gjerne vår YouTube-kanal hvis du vil vite mer om og forskjellen på de mest vanlige søtningsstoffene.

Behandling inkluderer tilskudd av dekstrose for hypoglykemi og intensiv overvåking, behandling, og støttende omsorg for hunder som opplever hepatotoksikose. Prognosen for hunder med ukomplisert hypoglykemi kan være god, mens prognosen for hunder som utvikler alvorlig hepatotoksikose er betydelig dårligere.

Metabolismen

Hos mennesker absorberes xylitol over 3 til 4 timer. Hos hunder nås maksimale plasmanivåer av xylitol innen 30 minutter etter inntak. 7 Studier på rotter har vist at det meste av konsumert xylitol metaboliseres av leveren, hvor det oksideres og går inn i pentosefosfatbanen.1-2

Det meste av xylitol omdannes til glukose; en liten del omdannes til laktat.1-2  – De første trinnene i xylitolmetabolismen etter å ha gått inn i den glykolytiske banen i leveren er insulin uavhengig.

Mekanismen for toksikose

Hos hunder kan inntak av xylitol føre til en 2,5- til 7 ganger økning i insulinnivået, avhengig av dosen, sammenlignet med inntak av et likt volum glukose.1-3  Denne økningen i insulinnivået etter xylitolinntak kan føre til alvorlig hypoglykemi. Hepatotoksiske effekter av xylitol, inkludert lever enzymforhøyelser og levernekrose, har også blitt rapportert hos hunder.

Kliniske tegn og klinisk patologiske endringer

Hunder kaster ofte opp etter inntak av xylitol Hypoglykemi oppstår vanligvis innen 30 til 60 minutter etter inntak; derimot, det kan bli forsinket i opptil 12 til 48 timer etter inntak.5 Det variable utbruddet av hypoglykemi kan være relatert til typen xylitolprodukt som konsumeres. Variasjoner i insulin sekresjon blant hunder, eller leversvikt. I en rapport om xylitol toksisose hos åtte hunder,  utviklet de hypoglykemi 24 til 48 timer etter inntak.5 Denne forsinkelsen i hypoglykemi ble tilskrevet pågående leversvikt snarere enn xylitolens effekt på insulinsekresjon.5 Kliniske tegn på hypoglykemi kan inkludere endret mentasjon, sløvhet, svakhet eller tilbakelenthet, ataksi, endret syn og anfall.6 Kliniske tegn på hypoglykemi kan utvikle seg raskt hos hunder etter xylitol inntak.4

 

Nøkkelord Xylitol toksisitet hos hunder

  • Hunder som får i seg >0,1 g/kg xylitol er i faresonen for utvikle hypoglykemi.
  • Hunder som får i seg >0,5 g/kg er i fare for å utvikle seg hepatotoksikose og akutt leversvikt.
  • Hypoglykemi oppstår vanligvis innen 30 til 60 minutter etter inntak.
  • Hunder kan ha akutt leversvikt uten initial kliniske tegn på hypoglykemi.
  • For hunder som utvikler akutt leversvikt, inntas dose ser ikke ut til å korrelere med overlevelse.
  • For hunder som får i seg 0,1 til 0,5 g/kg xylitol, behandling består hovedsakelig av sykehusinnleggelse, overvåking og behandling for hypoglykemi, og overvåking og behandling for levertoksisitet.
  • For hunder som får i seg >0,5 g/kg xylitol, behandling består av sykehusinnleggelse, dekstrosetilskudd, overvåking og behandling for akutt leversvikt.
  • Prognosen for hunder som utvikler seg ukomplisert hypoglykemi er god, mens prognosen for hunder som utvikler hepatotoksikose og leversvikt er dårlig.

Behandling

Når det er mulig, bør dosen av inntatt xylitol beregnes eller anslått å veilede behandlingsanbefalinger. Mengden xylitol i en tyggegummipakke varierer avhengig av merke og er kanskje ikke angitt på pakningen. Hvis det totale sukkeralkoholinnholdet er merket og xylitol er den første ingrediensen som er oppført, bør xylitolinnholdet være beregnet som totalt sukkeralkoholinnhold.4 For tyggegummiprodukter som ikke har xylitol oppført som den første ingrediensen, 0,3 g/bit tyggegummi er anbefalt som et estimat for xylitolinnhold.4 En kopp xylitol veier ca 190 g, som kan brukes som estimering av xylitolinnhold i bakevarer.4

Hunder som inntar >0,1 g/kg xylitol er i fare for å utvikle hypoglykemi, mens hunder som får i seg >05 g/kg er i faresonen for utvikling av hepatotoksikose.5 Hunder bør legges inn hos veterinær og overvåket for hypoglykemi hvis de har inntatt >0,1 g/kg xylitol. Emesis bør bare forsøkes hvis dyret viser ikke kliniske tegn på hypoglykemi.4 Basert på resultatene av en in vitro-studie7 synes ikke aktivt kull å binde xylitol signifikant; imidlertid forfatteren av studien tar til orde for bruken hvis en stor mengde xylitol var inntatt.

Hunder som får i seg mellom 0,1 og 0,5 g/kg xylitol bør overvåkes for utvikling av hypoglykemi hver 1 til 2 timer i minst 12 timer.5 Hvis hypoglykemi utvikler seg, eller hvis hunden presenterer med hypoglykemi, en intravenøs dekstrosebolus på 1 mL/kg 50 % dekstroseløsning (5 g/kg) fortynnet 1:2 med en krystalloid løsning bør administreres.” En 25 % eller 5 % dekstrose infusjon med konstant hastighet bør startes etter den intravenøse dekstrosebolusen for å opprettholde en normale blodsukkernivåer Kalium- og fosfornivå bør kontrolleres hver 4. til 6. time og suppleres dersom hunden blir hypokalemisk eller signifikant hypofosfatemisk.

Leverenzymer, totalt bilirubinnivå, blodplater telling, erytrocytttelling og koagulasjonstider bør være evaluert på presentasjon og deretter overvåket hver 24 timer i 72 timer.4

Hunder som inntar >05 g/kg xylitol bør umiddelbart startet på intravenøst ​​dekstrosetilskudd som beskrevet ovenfor selv om blodsukkernivået er normalt ved målingen,4 og blodsukkernivået må overvåkes hver 2. til 4. time deretter. Supplement av dekstrose kan seponeres etter 24 timer hvis blodet glukosenivået holder seg innenfor normale grenser. Annet laboratorie overvåking bør utføres som beskrevet ovenfor. Lever beskyttelsesmidler og antioksidanter, inkludert N-acetylcystein, S-adenosylmetionin, silymarin og vitamin E, bør vurderes hos hunder med risiko for hepatotoksikose. Disse produkter kan være fordelaktige, selv om deres effektivitet ikke har vist seg å påvirke resultatet hos pasienter med leverskade sekundært til xylitoltoksikose. Koagulopatier bør behandles med fersk eller ferskfryst plasma ved blødning er pågående eller mistenkt, eller før en invasiv prosedyre.

Fullblod bør brukes hos pasienter med betydelig anemi. Sekundære komplikasjoner assosiert med akutt leversvikt inkluderer hypoglykemi, leverencefalopati, infeksjoner, akutt nyresvikt og akutt pustebesvær syndrom.8

Konklusjon

Tilfeller av xylitol-toksisitet hos hunder vil sannsynligvis øke ettersom menneskers bruk av xylitolholdige produkter blir mer vanlig. Opplysning av veterinærer er viktig fordi innholdsfortegnelsen på de fleste xylitolholdige produkter advarer ikke brukere om de potensielle farene for hunder ved å innta xylitol.

Xylitoltoksikose bør betraktes som en diagnostisk differensial for hunder med hypoglykemi, akutt lever enzymforhøyelser eller akutt leversvikt. Prognosen for hunder som utvikler ukomplisert hypoglykemi er god. For hunder som utvikler hepatotoksikose og leversvikt, er det dessverre en mindre bra prognose.

  1. Froesch ER, Jakob A. The metabolism of xylitol. In: Sipple HL, McNutt KW, eds. Sugars in Nutrition. New York: Academic Press Inc; 1974;241-258.
  2. Jakob A, Willamson JR, Asakura T. Xylitol metabolism in perfused rat liver. J Biol Chem 1971 ;246(24):7623-7631.
  3. Kuzuya T, Kanazawa Y, Kosaka K. Plasma insulin response to intravenously administered xylitol in dogs. Metabolism 1966;15(12):1149-1152.
  4. Dunayer E K . New findings on the effects of xylitol ingestion in dogs. Vet Med 2006;12:791-796. (5)
  5. Dunayer EK, Gwaltney-Brant SM. Acute hepatic failure and coagulopathy associated with xylitol ingestion in eight dogs. JAVMA 2006;229(7):1113-1117. (3)
  6. Schmidt LE, Dalhoff K. Serum phosphate as an early predictor of outcome in severe acetaminophen-induced hepatotoxicity. Hepatology2002;36:659-665. (17)
  7. Cope RB. A screening study of xylitol binding in vitro to activated charcoal. Vet Hum Toxicol2004;46(6):336-337.(20)
  8. Cooper J, Webster CRL Acute liver failure. Compend Conlin Educ Pract Vet 2006;28(7):498-515 (22)
Scroll to Top

Discover more from sorze4.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading