Velg riktig kaffe for kontoret (og hjemmet)

Informasjonen som følger er IKKE ment å diagnostisere, behandle, kurere eller forebygge noen sykdom eller tilstand. Rådfør deg alltid med lege eller kvalifisert helsepersonell før du foretar betydelige endringer i kostholdet ditt.

CRO sorze4 AS
MSc, Claudia Renata Peres Münch-Yttereng

Nedenforstående tekst er ikke ment som en advarsel mot å drikke kaffe. Forskning har vist at kaffedrikking kan ha positive effekter, men som alt annen, også mindre ønskede effekter.

Informasjonen som følger har vi publisert for at du skal kunne ta et bevisst valg i forhold til hvilken kaffedrikk man velger. Drikker du en kopp om dagen vil det ha liten, eller ingen betydning, men det er ikke bare kaffe som kan være en utfordring når det kommer til syre, så man kan allikevel ha nytte av å bevisstgjøre seg selv.

Utgangspunktet for artikkelen er et forsøk på å bevisstgjøre ledere av organisasjoner, bedrifter og lignende, som tilbyr gratis kaffe til sine ansatte.

Feil valg av kaffe kan for noen medføre redusert evne til å gjennomføre sine arbeidsoppgaver, noe som kan være enkelt å korrigere med et bevisst valg.

Det finnes lite spesifikk forskning på området, men når det gjelder syrenivå i kroppen, hva som påvirker det, og hva det kan resultere i, det er til gjengjeld god dokumentert.

Hodepine, kraftløshet, forvirring, redusert konsentrasjonsevne, og sur mage er noen av symptomene på forhøyede syrenivåer i kroppen.

Hvis magen reagerer på syrer i kaffe, er det flere måter å gjøre din favorittbrygg mer tålelig.

Produkter som inneholder kalsium, som melk, kan hjelpe til å nøytralisere syrer. Man vil derfor ikke reagere så mye på drikker som iskaffe, eller andre kaffedrikker med melk.

Reagerer du på syrene kan du allikevel nyte en meget god kopp kaffe uten å måtte stole på syrenøytraliserende midler. Du kan velge kaffebønner som er naturlig lavere i syrer, gjerne fra Brasil, eller Sumatra, eller redusere syrenivået ved å endre malingsgraden og bryggemetode for kaffen. For de fleste vil det kanskje være mest enkelt å bytte kaffetype.

Syrer i kaffe

Rundt 30 typer syrer har blitt identifisert i kaffebønner. Mange av dem er kjent fordi de finnes ofte i andre matvarer. For eksempel sitronsyre i appelsiner, malic syre i epler og eddiksyre, som finnes i eddik.

De fleste syrer i kaffe tilhører en stor gruppe kjent som chlorogenic syrer. Disse syrene er antioksidanter som kan bidra til å redusere risikoen for type 2 diabetes, ifølge forskning. Chlorogenic acid (altså syre) er en av ingrediensene i grønne kaffebønner som kan hjelpe til med å oppnå vekttap.

I midlertid forsvinner en del av denne syren når kaffen brennes. Desto mørkere, desto mindre Chlorogenic acid.

Kalsium nøytraliserer syre

Kalsium brukes som en ingrediens i antisyremedikamenter, fordi den nøytraliserer magesyre. Du kan få en lignende effekt i kaffe ved å bruke melk eller fløte. Melk med lavt fettnivå kan være det  sunneste valget fordi denne har lite fett, men ofte like mye kalsium som fløte og helmelk.

Husk at om du bruker sukker i kaffen, så kan også sukkeret omdannes til syrer (bla. eddiksyre).

Forskjeller i brenning, maling og bønner

Mørkbrente kaffebønner har mindre syre enn lysere brent kaffe. I følge American Chemical Society får man mindre syreproduksjon i magen, av mørkere brent kaffe (i forhold til lysere).

Malingen, altså størrelsen på kaffekornene, avgjøres ofte med utgangspunkt i hvilken type kaffetrakter man har, og hvor raskt vannet renner gjennom kaffen.

Hvis du har mulighet til å velge og vil ha mindre syre, velg en grovere malt kaffe, som gir mindre syre enn finmalt kaffe.

Arabica bønner har mer syre enn robusta bønner. Kaffebønner som dyrkes i Brasil har ofte mindre syre enn bønner fra andre regioner. Bønner dyrket i lavere høyder har mindre syre enn kaffe dyrket høyere. Det gjelder for alle typer kaffebønner. Langsomtvoksende bønner har mer syre. Økologisk kaffe kan ha mindre syre, fordi denne har fått mindre næringsstoffer fra jorden.

PH i kroppen

Alt som inneholdervæske, inkludert blod, har en målbar pH-nivå. Nivået, sammen med tilstedeværelsen av oksygen, avgjør potensialet i hydrogen reaksjoner, noe som kan ha betydelig påvirkninger på menneskekroppen.

En av de vanligste, skadevirkninger av en ubalansert pH er acidose, eller økt surhet i blodet. Acidose symptomer inkluderer hodepine, trøtthet, forvirring, svakere muskler, diaré, arytmi, kortpustethet og hoste.

Acidose kan skyldes en syrerik diett, med mye animalsk protein, koffein, sukker og prosessert mat.

For friske personer regulerer kroppen alltid pH nivået i blodet, selv om pH nivået i urin kan forhøyes av kostholdet.  Allikevel er det greit å forholde seg til at kroppen må opprettholde en god pH balanse hvis man skal holde seg frisk. Acidose er altså en tilstand der kroppen har blitt «sur».

Å spise syreholdig mat

Bivirkninger forbundet med inntak av matvarer med høyt syrenivaå kan være; depresjon, hodepine, kviser, tørr hud, humørsvingninger, dårlig fordøyelse, sprø negler/hår, og sensitivt tannkjøtt.

Et mildt tilfelle av acidose kan øke mengden frie radikaler i kroppen og føre til tretthet.

Bakterier og virus trives i et surt miljø, og enhver tilstand av acidose vil gjøre kroppen mer mottakelig for bakterielle og virale infeksjoner.

AcidosisIn, en konstant tilstand av acidose, der kroppen bruker sine tilgjengelige mineraler for å balansere sin pH-verdier. Kalsium er det viktigste mineralet kroppen bruker for å nøytralisere syre.

Når kroppen regelmessig henter kalsium fra beina, kan man begynne å utvikle osteoporose. Acidose er også en viktig faktor i forhold til økte kortisol nivåer, noe som påvirker søvnmønster.

Acidose kan forårsake nyrestein, lavt nivå av veksthormoner, økt kroppsfett og en reduksjon av muskelmasse.

Man kan med utgangspunkt i det spekulere i om sukker alene er en årsak til vektøkning hos personer som drikker brus, og lett-brus, da høyt syrenivå også kan resultere i vektøkning.

Mat som danner syrer

Noen matvarer har mer syre enn andre. Ved å unngå altfor sure matvarer, kan du bidra til å balansere pH-verdier i kroppen din.

Meieriprodukter, inkludert alle typer oster, smør og melk, er sure. Kjøtt fra vilt, vilt, fjærfe, skalldyr, kaldvannsfisk (som laks) og storfe er også surt. Andre syreholdige produkter inkluderer mange reseptbelagte legemidler, Kaffe, brus, alkohol, soya, myseproteinisolat (whey protein isolat), margarin og syntetiske vitaminer.

Risiko for ubalanse

Kroppen arbeider hele tiden for å opprettholde en god pH balanse mellom 7,35 og 7,45. Som en referanse, pH i rent vann er 7.

Når pH-verdier faller under 7,35, har man acidose og det sentrale nervesystemet vil begynne å reagere på det.

Faller pH-nivået under 7, har man alvorlig acidose, som kan føre til koma og til slutt bli dødelig.

Går pH-nivået over 7,45, har man det som kalles alkalose. Alkalose gjør nervesystemet overfølsomt, noe som resulterer i muskelkramper.

Hos friske personer er det allikevel liten risiko for ubalanse.

Virkningene av for mye syre i kroppen

Hvis for mye syre akkumuleres i kroppen din, kan legen din diagnostisere deg med en tilstand som kalles acidose. Her er det da viktig å lese «legen din diagnostisere», for man skal ikke selvdiagnostisere.

Det er i utgangspunktet to former for acidose: Metabolsk acidose, som oppstår når det er for mye syre i kroppen, og respiratoriske acidose, som oppstår når det er for mye karbondioksid (CO2) i kroppen.

Urolig mage

Acidose kan i utgangspunktet manifestere seg som enlettere «opprørt», eller urolig mage hos de som er berørt. Man kan føle deg kvalm, spy og kan utvikle en redusert appetitt. Disse er noen av effektene av for mye syre i kroppen, som ofter øker i alvorlighetsgrad til tilstanden, eller problemet er løst.

Hodepine, kraftløshet eller tretthet

Usedvanlig høyt syrenivå i kroppen kan hindre at vitale organer fra å motta det livsnødvendige oksygenet de trenger. Resultatet er at musklene føles usedvanlig svake, eller at man ikke har den energien man behøver for å være aktiv hele dagen.

Hodepine og overdreven trøtthet kan gjøre det vanskelig å holde fokus eller å være oppmerksomme mens man utfører normale aktiviteter.

En vedvarende acidose, kan være til hinder for at man skal kunne bevege seg rundt normalt uten hjelp.

Pusteproblemer

Pusteproblemer kan også oppstå som en konsekvens av unormalt høyt syreinnhold i blodet. Man kan kanskje legge merke til at pustehastigheten blir raskere eller dypere. En høyere pustefrekvens kan føre til svimmelhet, og kan forverre ubehag som hodepine.

I alvorlige tilfeller av acidose, kan man få pustestopp, noe som kan føre til fatale helsemessige komplikasjoner.

Forvirring

Acidose kan begrense mengden oksygen hjernen mottar. Uten en Tilstrekkelig tilførsel av oksygen, vil ikke nervene i hjernen kunne overføre signaler til hele kroppen, på normal måte. Følgelig kan man føle seg usedvanlig forvirret eller engstelig. Slike effekter av acidose kan gjøre det vanskelig å fullføre det daglige ansvar og kan påvirke interaksjon med venner, familiemedlemmer eller kolleger.

Sjokk, koma eller død

Hvis uoppdaget eller ubehandlet, kan for mye syre i kroppen resultere i en betydelig nedgang i blodtrykket, også kalt sjokk. Sjokk kan resultere i brystsmerter, svimmelhet, blek eller blåaktig hud, svette, rask puls, kortpustet, eller rastløshet.

Når syrenivåer i kroppen over tid er kronisk høy, kan alvorlig acidose også føre til tap av bevissthet, koma, organsvikt eller død.

Oppsøk medisinsk hjelp hvis du opplever noen av effektene av acidose å sikre at du får rask og passende pleie. Forsøk ikke å selvbehandle symptomer på acidose.

Scroll to Top