Mundo Novo 19
6. november 2018
Brasiliansk honningkaffe
10. november 2018

Peaberry

Brasiliansk spesialkaffe (Mundo Novo 19)

Fazenda:

Santa Edwirges

Region:

Santo Antônio do Amparo, Minas Gerais, Brasil

Høyde over havet:

Prosess:

Natural

Varianter (score)

Peaberry (84+)

Sensory profile

Sitrus, floral, fruktig, kremaktig og tett body, middels høy og klarere syre, høy sødme. Mer kompleks i profilens øvre aromatiske områder, men noe lettere i body enn Mundo Novo 19 Premium og Crystal.

Om Peaberry

Bourbon-Typica gruppe

Mundo Novo er resultatet av en naturlig kryssning av Bourbon og Typica varianter funnet i Mineiros do Tiete, Sao Paulo, Brasil. Frø av de originale kaffeplantene ble plantet i kommunen Novo Mundo, i dag kalt Urupês, hvor utvalg ga opphav til variasjonen Mundo Novo. Sorten ble oppdaget i 1943.

Peaberry er ikke en mutasjon, men er en variant der kaffebæret bare har 1 bønne, mot normalt 2 som ligger flatt mot hverandre. Bare fra 1-10% av kaffebønner på en busk er peaberries, i Brasil kalt Moca.

Det kreves mye mer sorteringsarbeid å skille ut peaberries og denne bønnen er derfor dyrere. Det er ikke uvanlig at utsalgpris på peaberries ligger 240 kr/kg over det tilsvarende normalbønne koster.

Ikke bare på grunn av utseendet, men også pga. en annen kompleksitet og smaksprofil.

TIPS:

Peaberries er noe tettere og hardere enn vanlige kaffebønner av samme type (her Mundo Novo 19). I forhold til størrelse kan det derfor ta litt lenger tid å brenne den, men til gjengjeld så får man derfor en annen smaksprofil.

Fazenda Santa Edwirges

Lokasjon

Fazenda Arco Íris ligger sør-vest i den brasilianske staten Minas Gerais.

Comments are closed.

×

Hello!

Please click one of our representatives below to chat on WhatsApp or use our contact form.

×